Milieudefensie voert actie tegen Vion

13 augustus 2012 redactie

Milieudefensie houdt Dumeco verantwoordelijk voor ontbossing AmazoneAMSTERDAM - Milieudefensie houdt Vion mede verantwoordelijk voor de ontbossing van het Amazonewoud. Daarom is de groepering een kaartenactie gestart.

Volgens Milieudefensie krijgen de varkens en kippen in Nederland goedkoop veevoer met Zuid-Amerikaanse soja. Voor de aanleg van sojaplantages gaan in hoog tempo grote delen van het Amazonewoud tegen de vlakte. Milieudefensie houdt Nederlands grootste varkensslachter Vion daar mede verantwoordelijk voor. Consumenten wordt opgeroepen een actiekaart te sturen naar Dumeco.

Of Vion varkens afneemt die goedkope Zuid-Amerikaanse soja hebben geconsumeerd, kan het bedrijf niet zeggen. 'Wij zijn geen mengvoederbedrijf, maar een vleesverwerker', zegt woordvoerder Marc van der Lee. Bovendien, stelt hij, wordt soja merendeels gebruikt voor human consumptie én als grondstof voor vegetarische producten.'

Daarnaast is het moeilijk vast te stellen of de bossen worden gekapt om sojaplantages aan te leggen, of dat de sojaplantages worden aangelegd nadat bossen zijn gekapt voor de lucratieve houtwinning.

Overigens heeft Nederland nog niet massaal naar de actiekaarten gegrepen. Van der Lee kreeg één e-mail en heeft nog geen actiekaart gezien in het Boxtelse hoofdkantoor.

Altijd op de hoogte blijven?