Kleine slachters betalen het meest

13 augustus 2012 Tom van der Meer

HARDENBERG - Kleine varkensslachterijen betaalden vorig jaar, net als in 2007, het meest voor varkens. Vion, de grootste slachter van Nederland, staat qua prijs op de vierde plek.

HARDENBERG - Kleine varkensslachterijen betaalden vorig jaar, net als in 2007, het meest voor varkens. Vion, de grootste slachter van Nederland, staat qua prijs op de vierde plek.


Na de kleine slachterijen betaalt Westvlees het meest aan de varkenshouders voor geleverde slachtvarkens. Van Gosschalk waren te weinig gegevens aangeleverd voor een betrouwbare berekening.


Varkensprijzenonderzoek

Dat meldt het Agrarisch Dagblad op basis van de resultaten van het jaarlijkse varkensprijzenonderzoek van de Nederlandse vakbond varkenshouders (NVV). Dit wordt uitgevoerd door De Groene Belangenbehartiger (DGB) in Hardenberg.


Het onderzoek werkt met meldingen aan de DGB van varkenshouders over hun uitbetaalprijzen. Die organisatie rekent vervolgens de resultaten terug naar een standaardvarken van 90 kilo met 56 procent vlees en typewaardering A.


Hogere prijs voor export

Opvallend is verder dat varkenshouders die hun varkens aan het buitenland leverden, een hogere prijs kregen.


Ook vingen varkenshouders in Noord-Nederland meer voor hun varkens dan in Zuid-Nederland. Dit komt waarschijnlijk omdat veel noordelijke varkenshouders aan Duitse slachterijen leveren.


Spreiding Vion grootst

DGB meldt bovendien dat de spreiding in uitbetaling bij Vion het grootst was. Tussen de hoogste betaalde prijs per varken en de laagste betaalde prijs zat bijna 4 euro. Bij de andere grote slachterijen was die spreiding aanmerkelijk kleiner.


Vion-woordvoerder Marc van der Lee reageert door te zeggen dat de kiloprijzen dicht bij elkaar liggen. 'De verschillen bedragen centen. Kennelijk wordt onze prijs als referentieprijs gebruikt. Wij betalen een prijs die de markt aankan.'


Lees ook:

Nederlandse varkensboeren boycotten Vion niet (17 februari 2009)

Oproep tot boycot van Vion (12 februari 2009)

Bas Alblas (Vion) zoekt 'Senseo-effect' (22 september 2008)


Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over de NVV

Alle berichten over varkens(vlees)prijzen

Altijd op de hoogte blijven?