Keurslager Jellema krijgt Beter Leven keurmerk

19 juli 2017

Jellema’s Keurslagerijen, met vestigingen in Klazienaveen en Emmen, heeft als eerste slagerij het Beter Leven keurmerk voor varkensvlees gekregen. Het Beter Leven keurmerk voor de slagerij geeft aan dat al het varkensvlees bij Jellema ook daadwerkelijk voldoet aan de eisen van het Beter Leven keurmerk 1 ster van de Dierenbescherming en is zichtbaar voor de consument. Paul en Gerrit Klement van Jellema’s Keurslagerijen steunen boeren die diervriendelijker werken. “Nu kunnen we het ook uitdragen in onze winkels”, zegt Gerrit Klement.

Beter Leven Keurmerk

Het Beter Leven keurmerk staat voor vlees van dieren die gecontroleerd worden in elke schakel van de keten, van boer tot winkelvloer. De methode van borging was tot op heden vooral gericht op verpakte producten en afzet via supermarkten. Een praktische methode geschikt voor slagerijen ontbrak, echter de vraag van slagerijen om ook gebruik te kunnen maken van het keurmerk nam toe.

Stichting Beter Leven keurmerk heeft daarom in samenwerking met het netwerk MeatNL en praktijkbedrijven uit de achterban van de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) gewerkt aan een praktische methode voor borging in ook slagerijen. Jellema’s Keurslagerijen was de eerste die zich hiervoor aanmeldde.

Wroetvarken

De methode voor borging is gericht op het compleet vervangen van een vleessoort. Keurslager Jellema heeft gekozen voor varkensvlees van het Wroetvarken met 1 ster van het Beter Leven keurmerk. Dat wil zeggen dat al het varkensvlees, zowel vers vlees, (eigen gemaakte) vleeswaren, salades, broodjes maar ook varkensvlees voor catering en barbecue het Beter Leven keurmerk draagt. De volgende stap is dat ook alle kip het Beter Leven keurmerk krijgt. “De klanten waarderen de inspanning van de boeren en willen een eerlijk verhaal. Wij verbinden zo consument en boer op de winkelvloer met onze ambachtelijke producten”, zegt Gerrit Klement.

De komende tijd wordt de methode voor borging gevolgd en doorontwikkeld. De methode heeft nog de status van pilot. Samen met enkele slagerijen en de KNS worden kennis en ervaringen gedeeld, zodat het gebruik van dit keurmerk voor slagers toegankelijker wordt. Slagerijen met interesse voor deelname aan deze pilot kunnen zich aanmelden bij Stichting Beter Leven keurmerk. (bron: KNS)

Altijd op de hoogte blijven?