Forse daling vleesalerts EU

13 augustus 2012 Norbert Werff van der

BRUSSEL - Het aantal meldingen van onveilig (pluimvee)vlees is in 2006 flink gedaald Dat blijkt uit het RASFF-rapport.

BRUSSEL - Het aantal meldingen van onveilig (pluimvee)vlees is in 2006 flink gedaald Dat blijkt uit het RASFF-rapport.

Het aantal 'alerts' voor vlees en vleesproducten daalde met 31 procent naar 87, bij pluimveevlees en -producten was de daling nog groter. Dat aantal nam af met 42 procent 26.

Degelijke alerts zijn de belangrijkste meldingen. Er moet  direct actie worden ondernomen om te voorkomen dat ongeschikte producten op de markt komen en worden geconsumeerd.

Vlees en pluimveevlees waren goed voor 12 procent van de alerts. Alleen van vis waren er meer van dergelijke meldingen (21 procent).

De meeste (pluimvee)vlees alerts hadden te maken met een te hoog gehalte aan pathogenen. Toch constateert de EU een sterke afname van meldingen over Listeria Monocytogenes en Salmonella in vlees en van Salmonella en Campylobacter in pluimveevlees.

Er was een lichte daling van de waarschuwingen over illegale import of ongeoorloofde doorvoer van vlees. Bij pluimveevlees was er zelfs een sterke afname.

Diergeneesmiddelen

Ook in 2006 werden residuen van diergeneesmiddelen aangetroffen in vlees en pluimveevlees. Twee keer ging het om chlooramfenicol, één keer om afbraakproducten van nitrofuranen en twee keer om fenylbutazon in Brits paardenvlees. Eén keer werd een te hoog gehalte aan tetracycline aangetroffen.

Bij pluimveevlees waren er twee waarschuwingen wegens het verboden additief nicarbazine, 1 voor ronidazol en 1 voor chlooramfenicol.

Lees ook:

Schandaal Frankrijk: bedorven vlees in blik (18 januari 2007)

Vaker vleesalarm in EU (7 juli 2006)

Zie ook:

HACCP-Module

Altijd op de hoogte blijven?