Egyptische varkens bruut afgeslacht (filmpje)

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

CAÏRO - De 250.000 varkens die in Egypte moeten worden afgemaakt wegens de Mexicaanse griep worden op brute wijze gedood. Dat blijkt uit videobeelden die de Egyptische krant al-Masri al-Yom dit weekend op de website YouTube zette. De opnames leidden tot woedende reacties

CAÏRO - De 250.000 varkens die in Egypte moeten worden afgemaakt wegens de Mexicaanse griep worden op brute wijze gedood. Dat blijkt uit videobeelden die de Egyptische krant al-Masri al-Yom dit weekend op de website YouTube zette. De opnames leidden tot woedende reacties.


Varkens worden met ijzeren staven geslagen, biggetjes worden met messen gestoken en dan nog levend op een kar gegooid. Ook worden levende varkens bulldozers ingetrapt en massaal in karren op elkaar geworpen. Ook worden de dieren met chemicaliën overgegoten, waarna ze een langzame dood sterven.


Hoofd afdeling infectieziekten van het ministerie van Landbouw stelde dat het om desinfecterende middelen gaat en dat de keel van de dieren wordt doorgesneden. Foto's waar het Franse persbureau AFP beslag op wist te leggen, toonden echter varkens met opengereten buiken, maar zonder doorgesneden kelen.


Volgens dagblad al-Ahram was het een chaos bij een grote slachterij in de hoofdstad Cairo, waar dagelijks 1200 varkens op normale wijze moeten worden geslacht. De autoriteiten berekenden dat het ongeveer een half jaar duurt voordat alle varkens zijn gedood.


De varkens worden door de christelijke minderheid gehouden en gegeten. De moslimmeerderheid in het land beschouwt varkens als onreine beesten, maar ook voor sommige islamitische schriftgeleerden in Egypte gaat deze behandeling van varkens te ver.


Bekijk hier het (schokkende) filmpje


Lees ook:

Egyptisch protest tegen varkensslacht (4 mei 2009)

Varkens in Nood: 'besluit Egypte barbaars' (1 mei 2009)

Egypte wil alle varkens slachten (1 mei 2009)


Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over varkensgriep

Altijd op de hoogte blijven?