EFSA: Campylobacter haalt Salmonella in

13 augustus 2012 Norbert Werff van der

PARMA - Europeanen raken vaker besmet met Campylobacter dan met Salmonella. Dat blijkt uit een rapport over 2005 van het Europese voedselagentschap EFSA dat net verschenen is.

PARMA - Europeanen raken vaker besmet met Campylobacter dan met Salmonella. Dat blijkt uit een rapport over 2005 van het Europese voedselagentschap EFSA dat net verschenen is.

Het aantal gevallen van campylobacteriosis dat werd gemeld, groeide met 7,8 procent ten opzichte van een jaar eerder tot bijna 200.000 gevallen. De voornaamste oorzaak van de besmettingen was vers pluimveevlees. Tweederde van de monsters daarvan testte positief.

Het aantal Salmonella-infecties daalde met 9,5 procent tot ruim 175.000 gevallen. De voornaamste oorzaak was volgens EFSA de consumptie van eieren en van varkensvlees. Bij eieren wordt de afgelopen jaren wel een afname van de besmetting met Salmonella geconstateerd.

Van de - in sommige gevallen -  dodelijke infecties met Listeria en het E.coli type Verotoxigenic Escherichia coli, waren respectievelijk ruim 1400 en meer dan 3300 meldingen.

Het afgelopen jaar was de melding van uitbraak van voedselinfecties voor het eerst verplicht in de EU. Er werden ruim 5300 uitbraken gemeld, waarbij ruim 47.000 mensen waren betrokken. Er werden 5330 mensen opgenomen in het ziekenhuis en 24 mensen overleden als gevolg van een voedselinfectie.

Lees ook:

Vlees niet grootste boosdoener voedselinfecties (1 december 2006)

Of kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over voedselveiligheid 

Altijd op de hoogte blijven?