Duizenden Japanners ziek van Chinees pasteitje

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

TOKIO – Duizenden Japanners zijn ziek geworden na het eten van een Chinees vleespasteitje. In het pasteitje 'gyoza' zaten bestrijdingsmiddelen. Tientallen miljoenen pasteitjes zijn inmiddels uit de handel genomen.

TOKIO – Duizenden Japanners zijn ziek geworden na het eten van een Chinees vleespasteitje. In het pasteitje ‘gyoza’ zaten bestrijdingsmiddelen. Tientallen miljoenen pasteitjes zijn inmiddels uit de handel genomen.


De gyoza werd geproduceerd door Tianyang Food Processing. De vergiftiging kwam afgelopen week voor het eerst aan het licht en heeft zich deze week dramatisch verspreid over geheel Japan. Bij een aantal mensen is vergiftiging door het bestrijdingsmiddel methamidophos geconstateerd.


Onduidelijk

Niet alleen in het pasteitje, ook op de verpakking van de ingevroren gyoza zijn sporen gevonden van het bestrijdingsmiddel. De concentratie van het bestrijdingsmiddel zou 100 tot 400 maal hoger liggen dan de norm. Het is niet duidelijk hoe er zo’n grote hoeveelheid bestrijdingsmiddel in de gyoza terecht heeft kunnen komen en er wordt rekening gehouden met een misdrijf.


In december werden 14 van de 100 werknemers die voor Tianyang Food gyoza maken, ontslagen. Er zijn echter geen aanwijzingen zijn dat een ontevreden werknemer het voedsel heeft vergiftigd.

Lees ook:

Chinees bedrijf verkocht vieze eetstokjes (22 augustus 2007)

Chinese repo broodjes karton was nep (20 juli 2007)

Japan smult van vleesschandaal (26 juni 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over voedselschandalen

Altijd op de hoogte blijven?