Dierenpartij maakt initiatiefwet rituele slacht

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

DEN HAAG - De Partij voor de Dieren dient een initiatiefwet in die een einde moet maken aan de onverdoofde rituele slacht in Nederland.

DEN HAAG - De Partij voor de Dieren dient een initiatiefwet in die een einde moet maken aan de onverdoofde rituele slacht in Nederland.

De beroepsvereniging van dierenartsen, de (KNMvD)pleitte vorige week op een verbod op onverdoofd slachten. Jaarlijks worden twee miljoen dieren op deze wijze geslacht.

Schrappen

In de initiatiefwet worden voorstellen gedaan om de uitzonderingsbepaling voor onverdoofd ritueel slachten in artikel 44 van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren te schrappen, alsmede het Besluit ritueel slachten aan te passen.

'De mogelijkheden om de stress en pijn bij dieren ook bij het ritueel slachten tot een minimum te beperken zijn in Nederland niet benut', vindt fractievoorzitter Marianne Thieme

Onherkenbaar

Naast het stellen van eisen aan het doden en verdoven van dieren, zal de initiatiefwet ook voorstellen bevatten om te voorkomen dat vlees van ritueel geslachte dieren onherkenbaar in de schappen belandt.

Vrijheid godsdienst

De Partij komt met het eigen initiatiefwetsvoorstel omdat ministerGerda Verburg van Landbouw keer op keer aangeeft niets te voelen voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten omdat ze meent dat de vrijheid van godsdienst in het geding zou zijn.

Links:

Wat is een initiatiefwet?

Besluit ritueel slachten

Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren

Altijd op de hoogte blijven?