Deense VWA gaat vleeszwendel bestrijden

13 augustus 2012 redactie

inspectie door de Deense VWA.KOPENHAGEN - De Deense voedselautoriteit heeft een speciaal fraudeteam in het leven geroepen om zwendel met vlees en andere levensmiddelen tegen te gaan.

Het jongste vleeschandaal in Duitsland had ook uitlopers naar Denemarken. Volgens de Duitse autoriteiten moet circa 11 ton dubieus pluimveevlees aan een Deens bedrijf zijn verkocht.

De door de Duitsers opgegeven naam van het bedrijf blijkt echter fictief, evenals het adres. Het vlees is nog steeds onvindbaar en bevindt zich in de zwarte handel, zo denkt men bij Fødevarestyrelsen, de Deense VWA. 'We zijn zeer gefrustreerd. Ook de politie kan de fraudeurs niet vinden. Daarom hebben we besloten een mobiel fraudeteam op te richten met politie-, belasting- en accountantsdeskundigheid. Dat krijgt de taak om de boekhouding en documenten van voedingsmiddelenbedrijven te onderzoeken en zo eventuele fraude op te sporen.' een woordvoerder van Fødevarestyrelsen.

De autoriteit kreeg onlangs in een rapport van een regeringscommissie een onvoldoende voor de doelmatigheid van haar controleactiviteiten. (Correspondent Wim Verseput)

Lees ook:
Vleesschandaal wordt Deense minister mogelijk fataal (28 maart 2006)

Onderzoekscommissie veegt vloer aan met Deense VWA (21 februari 2006)

Altijd op de hoogte blijven?