Boxmeer vernoemt straat naar oprichter Friki

13 augustus 2012 redactie

friki_logo.gifBOXMEER – Boxmeer eert de oprichter van Friki met een straat. De naar Heinz Moormann genoemde straat komt te liggen op bedrijventerrein Saxe Gotha en wordt zaterdag 23 september geopend.

Friki was ooit de grootste pluimveeslachterij van Europa en had Boxmeer als thuisbasis. Zoon Joop Moormann maakte zich sterk voor erkenning van zijn vader, de bedenker van de kiprollade.

Friki is de afkorting van 'vrieskip', maar dan met een 'f' geschreven. 'De naam is bedacht door mijn vader. Hij had altijd goede ideeën', zegt Joop Moormann in dagblad De Gelderlander.

De in 1972 op 59-jarige leeftijd overleden Moormann werd in 1952 aangesteld als directeur van een kleine slachterij in een boerenschuur in Mill. Vanwege de snelle groei week het bedrijf uit naar Boxmeer waar voor het eerst met machines werd geslacht.

De kippen, eenden en kuikens en kalkoenen rollen speciaal voor de Engelse en Amerikaanse markt van de band. In Boxmeer stijgt het personeelsbestand op het hoogtepunt tot ruim boven de zevenhonderd. Halverwege de jaren zestig werden er voor het eerst werknemers uit het buitenland aangetrokken omdat het bedrijf het werk niet aan kon.

Inmiddels staan de zaken er heel anders voor: vorig jaar werd de slachterij, inmiddels in handen van Plukon, gesloten. 'Dat heeft me veel pijn gedaan', zegt Joop Moormann. 'Wat mijn vader heeft bereikt, hebben anderen afgebroken.'

Wat blijft zijn de herinneringen. Herinneringen aan zijn vader. Aan de kiprollade die hij samen met een Boxmeerse slager ontwikkelde. 'Lang voordat die te koop was, stond die rollade bij ons op tafel.'

Het straatnaambord is voor alle Boxmerenaren. 'Een mooi eerbetoon aan mijn vader. Hij verdient het.'

(Bron: De Gelderlander)

Altijd op de hoogte blijven?