Actie voedingsbedrijven en supermarkten noodzakelijk voor terugdringen obesitas

13 maart 2024 Ceel Elemans ING
Obesitas neemt toe in Nederland. Uit recent onderzoek blijkt dat ruim een op de zes Nederlanders hier last van heeft. Ceel Elemans, sector specialist Food bij ING Sector Banking, reageert op de berichtgeving en stelt: “Aanpak voedingsbedrijven en supermarkten om overgewicht te bestrijden schiet tekort.”

Vorig jaar had een op de zes Nederlanders obesitas. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête en Leefstijlmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is drie keer zoveel als veertig jaar geleden.

Het kabinet heeft vijf jaar geleden het Nationaal Preventie Akkoord (NPA) gesloten. Dit akkoord is onder meer gericht op het terugdringen van obesitas onder Nederlanders. Maar het lukt niet om de stijging van obesitas terug te brengen.

De toenemende ongezonde leefstijl van Nederlanders leidt tot enorme gezondheidsschade. Jaarlijks gaat het om 35.000 levens en 9 miljard euro volgens het Ministerie van VWS. Een nieuwe aanpak is daarom nodig door rechtstreeks bindende afspraken te maken met voedingsbedrijven en supermarkten. Dat kan goed door meer wettelijke normen vast te stellen voor het terugbrengen van voedingsingrediënten die bij te veel consumptie slecht zijn voor de gezondheid, bijvoorbeeld suiker.

Actie van voedingsbedrijven en supermarkten nodig

De vrijwillige afspraken brengen de belangrijke gezondheidsambities niet dichterbij. Het is nu aan voedingsbedrijven en supermarkten om meer gezondheidsstappen te zetten. Bijvoorbeeld door verdere uitbreiding van wettelijke normen voor het beperken van ongezonde voedselbestanddelen. Bij brood is dat zeer effectief gebleken. Zo is in een periode van tien jaar de hoeveelheid zout met 25 procent verminderd zonder aantasting van de smaak.

Verder kunnen voedingsbedrijven en supermarkten gezonder voedsel gunstiger beprijzen en meer reclame maken voor hun productaanbod uit de ‘Schijf van Vijf’.

Rol overheid

De overheid zal meer sturing moeten geven door landelijke afspraken te vertalen naar maximale lokale inzet (scholen, GGD ’en, horeca). Het vorig jaar gesloten GALA-akkoord (Gezond en Actief Leven Akkoord) schiet hierin nog tekort. Ook kan de overheid het btw-tarief op groente en fruit afschaffen.

Met deze extra maatregelen hebben de ambities van het NPA en GALA meer kans van slagen. Het voorkomt nog dwingender maatregelen zoals een suikertaks die verder gaat dan wettelijke standaarden.

Dit item is origineel verschenen op: Voeding Nu

Altijd op de hoogte blijven?