nieuws

Gerhard Kwak brengt boek Slachtvisite uit

Vaktechniek 1519

Gerhard Kwak brengt boek Slachtvisite uit

Gerhard Kwak heeft een boek geschreven over de huisslachting die tot omstreeks 1960 op de boerderijen nog plaatsvond. Het boek heet ‘Slachtvisite’. Kwak schrijft het boek vanwege de steeds verder verdwijnende kennis over het slachten. Ook ouderwetse streekproducten worden beschreven in het boek.

‘Het was een prachtige reis, het schrijven over de drukke najaarswerkzaamheden zoals deze werden verricht in de Gelderse Achterhoek maar ook in andere delen van Nederland. Het is een verslag van een eeuwenoude werkmethode en de daarmee nauw samenhangende tradities en gebruiken. Nu zijn ze vastgelegd voor het nageslacht in mijn boek Slachtvisite’, zegt Gerhard Kwak.

Kennis van vlees is belabberd

‘Tegenwoordig komt het vlees in het beste geval van de slager, en anders van de supermarkt waar de consument op de verpakking leest van welk dier het vlees afkomstig is. Veel consumenten zien een levend varken alleen op televisie en bij uitzondering een koe in de weide. Dat kan ook niet anders, want de dieren leven vaak in grote stallen en vanwege de overbrenging van ziekten mogen ze niet eens bezocht worden. Door deze omstandigheden is de kennis van vlees en de bijbehorende slachtdieren ronduit belabberd.’

Slachtvisite

‘Vroeger was dat heel anders. Men leefde vaak samen met de dieren, die werden, na een goed leven, op de boerderij geslacht zodat de boer een wintervoorraadje had. Slachten op de boerderij mag tegenwoordig niet meer en daarom schreef ik ‘Slachtvisite’. Je maakt kennis met de geschiedenis van de huisslachting, de oorsprong van ons slagersvak. Ook ontdek je waar je ambachtelijke slagers vindt die de ouderwetse producten nog maken die juist vanuit de huisslachting zijn ontstaan.’

Hulp van bekende slagers

Kwak heeft voor zijn boek vele slagers geraadpleegd, waaronder Meesterslagers Wouter van de Veen, Herman ter Weele, Johan van Uden, Arno de Best en Dennis van Dun. Ieder van hen vertelt in het boek over een ouderwets product dat zij zelf nog in het assortiment hebben.

Boek bestellen

Het boek is leverbaar vanaf 1 oktober. Tot en met 16 september kan het boek worden besteld met vroegboekkorting. Kijk voor meer informatie op de website slachtvisite.nl.

Reageer op dit artikel