nieuws

Nederland wint allerlaatste Young Butchers’s Competition

Vaktechniek 1220

Nederland wint allerlaatste Young Butchers’s Competition
Tessa Moerland (l) en Josja Haagsma geflankeerd door het begeleidende team.

Het Nederlandse team, bestaande uit Josja Haagsma en Tessa Moerland, heeft de International Young Butchers’ Competition (IYBC) gewonnen. Tijdens de spannende prijsuitreiking op 5 mei in Frankfurt bleek niet alleen dat Nederland goud won maar ook dat de Friese Josja Haagsma eerste in het persoonlijk klassement werd met zes bekers. De Westlandse Tessa Moerman werd derde in het persoonlijk klassement en kreeg 5 bekers voor haar prestaties.

De prijsuitreiking is een feestje om te zien voor de toeschouwer. Bij elk onderdeel wordt de top drie bekendgemaakt, waar keer op keer een Nederlandse dame bij betrokken is. Alle emoties van blijdschap tot ongeloof passeren de revue bij het Nederlandse team.

Ongeloof

Josja Haagsma werd derde op het onderdeel; uitbenen, vliezen en verdelen. ‘Ik dacht dat kan niet! Dit is bij uitstek een onderdeel waar de jongens altijd goed in scoren. Het is eigenlijk geen vrouwending, maar nu heb ik bewezen dat vrouwen dit ook kunnen’, zegt ze enthousiast.

Josja Haagsma (l) en Tessa Moerland behaalden een gedeelde eerste plaats bij het onderdeel bereiden en presenteren van een barbecueschotel.

Partijgenoot Tessa Moerland kreeg onverwachtse beker mee naar huis. Zij werd eerste bij de verrassingsopdracht, waarbij ze een stuk buikspek kreeg om te verwerken. ‘Ik ben meerdere keren in tranen uitgebarsten tijdens de trainingen, omdat ik deze opdracht zo moeilijk vond. Je weet niet waar je mee te maken krijgt tijdens de wedstrijd. Dat ik juist dit onderdeel heb gewonnen kan ik met mijn hoofd niet bij’, zegt Moerland met tranen in haar ogen.

Trots

Ad Bergwerff, waarnemend voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Slagers, sprak vol trots over de resultaten van het Nederlands team. ‘Het was weer een spannende wedstrijd. Fantastisch om te zien dat je hier een combinatie van vakmanschap, ambacht en creativiteit ziet. En wat ons team betreft, echt girlpower! De toewijding en het enthousiasme waarmee de disciplines werden uitgevoerd getuigen zonder uitzondering van de passie voor het slagersvak. En dat uit zich in de gewonnen prijzen. Ik loop al een aantal jaren mee bij deze wedstrijd en het was altijd mijn wens dat een Nederlandse dame ging winnen. Dat is nu gelukt, met twee meiden zelfs!’

‘Prachtig om te zien dat deze meiden zich voor 100 procent hebben ingezet en deze ongelofelijk mooie resultaten hebben laten zien. Het hele trainingstraject blijkt een goede leerschool en het is mooi om dan alle kennis en vaardigheden te kunnen meten aan Europese collega’s. Een echte bekroning’, aldus Ron Kinkelaar van SVO vakopleiding food, chef d’équipe.

Trainer en coach Paul Bothé denkt dat de kracht van het Nederlandse team in hun enthousiasme zit. ‘Het plezier straalt er bij hen vanaf. Zij hebben echt prachtige dingen neergezet tijdens de wedstrijd en zijn boven zichzelf uitgestegen.’

Uitslag

  • Uitbenen, verdelen, vliezen en sorteren van een runderschouder: gedeelde 3e plaats voor Josja Haagsma.
  • Het maken van een soepterrine, hartige taart of galantine: 1e plaats voor Josja Haagsma en 2e plaats voor Tessa Moerland
  • Vervaardigen van een verrassingsopdracht: 1e plaats voor Tessa Moerland en 2e plaats Josja Haagsma.
  • Maken en presenteren van grill- en barbecuespecialiteiten: gedeelde 1e plaats voor Josja Haagsma en Tessa Moerland.
  • Vervaardigen van twee keukenklare producten: 1e plaats voor Josja Haagsma.
  • Het bereiden en presenteren van een hoofdgerecht met vlees: gedeelde 2e plaats voor Tessa Moerland.

Eén van de producten van Josja Haagsma.

Laatste IYBC

De winst van de laatste International Young Butchers’s Competition zal voor altijd op de naam blijven staan van het Nederlandse team. De organisatie heeft besloten te stoppen met de wedstrijd bij gebrek aan deelname. ‘Sommige landen hebben niet de financiele middelen om elk jaar te kunnen deelnemen aan deze wedstrijd, waardoor er een te klein deelnemersveld overblijft’, legt Bergwerff uit. De komende tijd wordt er gekeken naar andere opties.

 

Foto's

Reageer op dit artikel