nieuws

Jonge slagerstalenten krijgen rondleiding bij Verstegen

Vaktechniek 570

De winnaars van de ‘Jong Talentprijs Gouden Slagersring’ en Young Butchers krijgen op 12 juli een smaakvolle en inspirerende dag bij Verstegen aangeboden. Na een rondleiding door de fabriek, vertelt picolier Peter Dumont hoe je kwaliteitskruiden kan onderscheiden. Tot slot bieden twee koks een heerlijke kookworkshop aan. De talenten maken kennis met Ediks-azijn en de producten van Kumar’s.

Jonge slagerstalenten krijgen rondleiding bij Verstegen
Foto's: Roel Dijkstra Fotografie / Joep van der Pal

Jos Hutten, key accountmanager bij Verstegen, leidt de dag in goed banen. Samen met Martin de Gans loodst hij iedereen door de fabriek van Verstegen. Het is een fascinerend proces wat er zich in de fabriek afspeelt. Omdat door het gesloten en geautomatiseerde systeem je geen kruiden ziet – alleen ruikt – maakt dat het proces echter niet minder indrukwekkend. Kruiden en specerijen komen binnen bij de zogeheten omstort, waar verpakkingen worden verwijderd en de inhoud direct in containers verdwijnt. Vanaf dat moment is het een gesloten circuit.

Mixen van de kruiden

De fabriek telt verschillende verdiepingen. Op de verdieping waar containers aan het plafond bevestigd zitten, worden de kruidenmixen samengesteld. De containers zijn allemaal gevuld met zogenoemde enkelvoudige kruiden. De containers zijn voorzien van een nummer. Kerrie bijvoorbeeld kent 16 ingrediënten. Om dit mengsel te maken, krijgt een medewerker een lijst met nummers en maakt zestien tussenstops onder de containers met de nummers van diens lijst. ‘De medewerkers weten niet welke kruiden onder welke nummers horen, zo blijven de recepturen van de mengsels geheim’, verklaart Hutten. Kruiden kunnen overigens niet in de verkeerde container terecht komen. Het werkt als een puzzel. ‘Iedere afvulmond past alleen op de juiste container.’ Nadat een mix gereed is, dan start het ‘huwen’ ervan.

De jongeren krijgen ook de diverse vullijnen in de fabriek te zien. ‘Het is mooi om te zien waar de kruidenmixen die je zelf in de slagerij gebruikt vandaan komen. Ik heb nooit geweten hoe het mengen allemaal in zijn werk gaat’, vertelt Young Butcher Kevin van der Veen.

Kruiden van de oorsprong

Na de rondleiding praat picolier Peter Dumont iedereen bij over de herkomst van de kruiden van Verstegen. Verstegen werkt nauw samen met boeren uit het land van herkomst en voert hele specerijen en kruiden in, om het vervolgens in de Rotterdamse fabriek te vermalen. ‘Op deze manier houd je controle over de kwaliteit’, aldus Dumont.

Inspirerende kooksessie

Het ruiken van de heerlijke kruiden maakt hongerig. Daar heeft Verstegen bij het samenstellen van de inspirerende dag rekening mee gehouden. Als laatste op het programma staat namelijk een inspirerende kooksessie op het menu. Chefkoks Evert Oudeneel en Rob van Giessen bereiden kleine gerechtjes. Hierbij laten ze verschillende kooktechnieken zien die ook van pas zouden kunnen komen voor slagers. Een 3D-printer gooit hoge ogen bij de jonge talenten. Stuk voor stuk halen zij hun mobiel tevoorschijn om de printer te filmen.

De jongeren gaan ook zelf aan de slag in de kookstudio. In tweetallen maken zij bijgerechten voor bij het avondmaal. De twee koks hebben al voor heerlijk gekruid vlees gezorgd.

Vol ideeën naar huis

De jongeren gaan na een inspirerende middag vol ideeën en een tas met kruiden naar huis. ‘Ik vind koken zelf heel leuk en heb nu weer allerlei technieken gezien die ik zelf ook wil proberen’, vertelt Young Butcher Josja Haagsma enthousiast. ‘Ik heb zoveel gezien vandaag, dat moet ik allemaal even laten bezinken’, zegt de Jong Talentprijswinnaar Julian Horst. ‘Maar hier heb ik zeker iets van opgestoken die kennis ga ik in de toekomst gebruiken.’

Foto's

Reageer op dit artikel