nieuws

Dirk Smolders: ‘Het winnen van de Jong Talent-prijs heeft mij veel contacten opgeleverd’

Vaktechniek 1874

‘Ik had nooit verwacht dat ik de Jong Talent-prijs van de Gouden Slagersring zou winnen’, vertelt Dirk Smolders. Hij won in 2017 met zijn Queso de Cerdo in de categorie Jong Talent in de prestigieuze vakwedstrijd om de Gouden Slagersring.

Dirk Smolders: ‘Het winnen van de Jong Talent-prijs heeft mij veel contacten opgeleverd’
Dirk Smolders (links) won de wedstrijd voor Jong Talenten in 2017. Naast hem Mick Vreeburg en rechts Michael Da Costa Goncalo. Foto: Feike Faase

Dirk Smolders, leerling bij SVO Best en werkzaam bij Slagerij Smolders in Middelbeers was blij verrast toen hij in 2017 tot winnaar werd verkozen in de categorie Jong Talent. ‘Dat zag ik helemaal niet aankomen.’

De jonge slager uit Middelsbeers heeft veel contacten opgedaan na het winnen van de wedstrijd. ‘Er is heel veel op mij afgekomen. Collega’s nodigden me uit om in hun zaak te kijken. Maar ook horecabedrijven hebben contact gezocht omdat ze mijn product willen gaan verkopen’, vertelt de goedlachse slager. ‘Ik heb het erg druk gekregen, maar had het voor geen goud willen missen.’

Naast een beken en oorkonde wonnen de finalisten in de categorie Jong Talent een workshop in Antwerpen van topslager Luc de Laet. Hier hebben ze veel inspiratie opgedaan. Met name de inrichting van de zaak en de verkoop van bijproducten is mij bijgebleven’, vertelt Smolders. ‘In de toekomst, als ik een eigen zaak heb, ga ik hier zeker iets mee doen! Tot die tijd wil ik veel ervaring blijven opdoen en mijn ideeën verder uitwerken.’

Bekijk ook de video: Jonge Talenten over deelname aan Gouden Slagersring

Het winnende product: Queso de Serdo

Het winnende product: Queso de Serdo 

Queso de Cerdo

Smolders won de prijs voor meest het innovatieve product met zijn Queso de Cerdo, een zure zultsnack. Op de vraag hoe hij tot dit product gekomen was, vertelt hij lachend: ‘Eigenlijk ben ik veels te laat begonnen met het ontwikkelen van mijn product. Ik had geen idee wat ik moest maken tot een vriend in de kroeg zei dat hij van kroketten hield. Toen dacht ik ineens, dan combineer ik de zult met de ragout van een kroket.’

Toen het idee geboren was kon het produceren beginnen. ‘Ik heb veel geoefend bij mijn ouders in de keuken en later in de slagerij. Ik heb heel vaak mijn deeg weg moeten gooien, totdat ik het perfect had.’

Tips

Op de vraag of Smolders tips heeft voor jongeren die dit jaar willen deelnemen reageert hij grinnikend: ‘Veel naar het café gaan en te laat beginnen.’

Juryvoorzitter Paul van Trigt heeft wel enkele constructieve tips voor deelnemers. ‘Ga op zoek naar veranderingen in consumentengedrag of nieuwe ontwikkelingen in producten die ambachtelijk vertaald worden naar de slagerij. Praten en experimenteren samen met koks levert vaak verrassende ideeën op. Tenslotte zijn koks vaak de trendsetters in de culinaire wereld. En stel jezelf een aantal vragen die helpen om jouw product te ontwikkelen.

 

Reageer op dit artikel