nieuws

Slagerij Putman verkozen tot Worstmakerij van het jaar

Vaktechniek 1058

Slagerij Putman uit Arnhem mag dit jaar de titel Worstmakerij van het jaar dragen. Afgelopen maandag kwam Slagerij als winnaar uit de bus tijdens de jaarbijeenkomst van de Gildeslagers in Hotel Vianen.

Slagerij Putman verkozen tot Worstmakerij van het jaar

‘Dit is een complete verrassing’, reageert Pepijn Putman op het nieuws dat ze verkozen zijn tot Worstmakerij van het jaar. ‘Ons bedrijf was zowel genomineerd voor Traiteur van het jaar als Worstmakerij van het jaar. Toen ik hoorde dat we regiokampioen Midden Nederland waren bij Worstmakerij van het jaar dacht ik: ‘mooi, dan zijn we in ieder geval niet voor niets gekomen.’ Maar dat we ook algeheel kampioen zijn geworden is wel heel geweldig!’

Winnaar zeer ervaren

Putman heeft meer ervaring met het winnen van wedstrijden. In 2016 werd hij Nederlands Kampioen bij de vakwedstrijden op de VAS. ‘Ik heb de kranten gebeld met het nieuws dat we Worstmakerij van het jaar zijn geworden, maar omdat we wel vaker wedstrijden winnen zijn ze niet meer geïnteresseerd om een artikel over ons te schrijven. Het winnen van wedstrijden is niet meer bijzonder voor ze’, vertelt Putman. Daarom deelt de ondernemer het goede nieuws zelf op Facebook. Zijn bericht is al meerdere keren gedeeld door klanten en bekenden.

Worstmaken moet stoerder, sexier

Voor de prijsuitreiking hield voorzitter van het Worstmakersgilde Marianne Strijbos een bevlogen speech.

‘Als ondernemer moet je meegaan met de tijd, op het juiste moment stappen zetten die ons van het platgetreden, comfortabele pad afleiden. Het is jammer soms te moeten horen dat het worstmakersgilde een oubollig imago heeft, zoals dat wel vaker het geval is bij ‘maakberoepen’. Dat imago moet afgeworpen worden. Het moet flitsend worden, stoer, uitdagend. Het moet aanspreken. Wij moeten daarom juist de trends volgen. Weg met het rustieke. Worstmaken moet stoerder, sexier. Sexier in de betekenis van uitdagend, boeiend. Het moet het antwoord zijn op saai en tuttig, want dat is worstmaken allerminst!’

Kritische vragen

Volgens de voorzitter van het gilde schuilt de kracht van het ambacht in het betrouwbare imago van de vakman. ‘Vers en ambachtelijk, dat is uw kracht’, hield ze haar gehoor van ruim 300 leden voor. ’Maar bent u in beeld als de consument een mooi product wil? Is het duidelijk wat u aanbiedt? Communiceert u duidelijk naar de klant toe? Zet u uw marketing efficiënt in?’, voegde ze er kritisch aan toe.

‘We moeten vernieuwen en een duidelijke visie verkondigen. Feitelijk willen wij doen wat veertig jaar geleden al in de gastronomie gebeurde. Daar deed de nouvelle cuisine zijn intrede. De haute cuisine, de klassieke keuken, werd niet overboord gezet. Integendeel. Er werd gezocht naar nieuwe combinaties. Men ging met een enorme creativiteit te werk, men greep terug naar regionale gerechten en vernieuwde die. Dat hebben wij voor ogen met het Worstmakersgilde. Wij hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Het gaat om vernieuwen van wat er al is. Dat is de visie, het toekomstbeeld. Dat is het Worstmakersgilde 2.0’, aldus Strijbos.

De regiokampioenen

Regiokampioenen

Paul van Trigt, Patrick van der Veen en Karel de Leest (v.l.n.r)

Meester Worstmakers

Tijdens de jaarbijeenkomst werden er zestien geslaagden bekendgemaakt die vanaf nu de titel Meester Worstmaker mogen voeren. Patrick van der Veen uit Blaricum, behaalde de hoogste cijfers en mag zich Best Geslaagde Meester Worstmaker noemen.

De Meesters Worstmakers

Geslaagden Meester Worstmakers 2018

Roy Ruiter
Wessel van der Lei
Kevin van Haaster
Henk-Jan Bouter
Veronique Meuwissen
Jochem Bakker
Robbert Taam
Jerôme Spronken
Kevin Veen
Bart Bles
Patrick van der Veen
Maurice Rutten
Peter-Paul van Bentum
Bert Nijkamp
Mark Wielinga
Theo Beerens

Reageer op dit artikel