nieuws

Nederlandse young butchers zijn er klaar voor

Vaktechniek 2268

Wessel Starink en Kevin van der Veen vertegenwoordigen Nederland in februari tijdens de International Young Butchers’ Competition. Vandaag presenteert het team zich aan de pers.

Nederlandse young butchers zijn er klaar voor
Wessel Starink (l) en Kevin van der Veen vertegenwoordigen Nederland tijdens de International Young Butchers’ Competition

Het Nederlandse team bestaat uit Wessel Starink en Kevin van der Veen. Wessel werkt bij Keurslager Boenders in Eibergen. Kevin werkt bij Slagerij Nederhoed in Leek. Wessel gaat de opleiding Bedrijfsleider Vers starten (SVO Zwolle) en ook Kevin volgt deze opleiding (SVO Groningen). Josja Haagsma is reservekandidaat, en daarmee zeker van deelname in 2018. Josja werkt bij Slagerij Biesma in Opeinde. Zij volgt de opleiding bedrijfsleider vers bij SVO in Heerhugowaard.

Oefenen, oefenen, oefenen

Wessel en Kevin zijn de laatste maanden in training voor de International Young Butchers’ Competition. Naast de trainingsdagen steken de jongens ook heel veel vrije tijd in de wedstrijd. ‘Ik denk dat ik ook voor Wessel kan spreken, als ik zeg dat we allebei 5 avonden in de week oefenen. Daarnaast gaan we ook vaak nog op zondag trainen.’

Het complete team dat de Young Butchers begeleidt voor en tijdens de wedstrijd.

Vertrouwen

Het trainingsteam heeft het volste vertrouwen in het Nederlandse team. ‘De jongens kennen alle in’s en out’s van de wedstrijd. Het zijn harde werkers die van aanpakken weten’, vertelt Ron Kinkelaar.

‘Het talent zit er in bij Wessel en Kevin’, vult Lida Koelewijn aan. ‘Ze hebben allebei veel doorzettingsvermogen en willen het maximale uit zichzelf halen.’

Wessel Starink

De wedstrijd

De International Young Butchers’ Competition vindt plaats op 27 en 28 februari 2018 in Parijs. Diverse landenteams, te weten Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Engeland, Italië en Nederland, strijden tijdens deze wedstrijd om de Europese titel. Elk jaar wordt deze vakwedstrijd voor jonge slagers georganiseerd door één van de leden van de International Butchers’ Confederation (IBC).

De wedstrijd bevat de volgende wedstrijdonderdelen:

  1. Maken en presenteren van een hoofdgerecht met lamsbout
  2. Het maken van een soepterrine, hartige taart of galantine
  3. From European regions, een product maken uit de worstmakerij
  4. Maken en presenteren van grill- en barbecuespecialiteiten
  5. Vervaardigen van twee keukenklare producten
  6. Het bereiden en presenteren van een verrassingsopdracht

Kevin van der Veen

Nederlandse prestaties

De afgelopen jaren bleek het Nederlands team zeer succesvol bij deze internationale vakwedstrijd voor jonge slagers.

Vorig jaar behaalde het Nederlands team, Dennis de Geijter en Wiebe Merkus, de derde plaats in het landenklassement. Wiebe Merkus werd bovendien derde in het individuele klassement. In 2014 werd het Nederlands team voor het laatst kampioen. Toen wonnen Joey Baan en Nathan Burggraaf de Europese titel, voor de vierde keer op rij. In de jaren daarvoor wonnen Jeroen Kroon en Tommy Kuijten (2013), Marco van der Hout en Juan Lopez (2012), Leendert van Leeuwen en Sjouke Bouma (2011).

Reageer op dit artikel