nieuws

Nederlands team International Young Butchers’ Competition 2018 bekend

Vaktechniek 1200

Wessel Starink en Kevin van der Veen gaan volgend jaar strijden om de Europese titel tijdens de International Young Butchers’ Competition 2018. De International Young Butchers’ Competition vindt plaats op 27 en 28 februari 2018 in Parijs, Frankrijk.

Nederlands team International Young Butchers’ Competition 2018 bekend
v.l.n.r. Benjamin van Hoven, Kevin van der Veen, Wessel Starink

Tijdens het Nederlands Kampioenschap, dat 4 september werd gehouden op SVO-locatie Houten, streden vijf jonge slagers om de eer. De wedstrijd bestond uit vier opdrachten: afzwoerden/uitbenen/verdelen en onderverdelen van een winkelham, verdelen en afvliezen van een technisch deel van de runderstomp, maken en presenteren van grill en barbecuespecialiteiten en een verrassingsopdracht.

Nederlands Kampioen

Na een spannende wedstrijd is Kevin van der Veen Nederlands kampioen geworden en vormt samen met Wessel Starink, reserve-kandidaat 2017, het Nederlands team. Benjamin van Hoven werd tweede en is daarmee reserve-kandidaat en zeker van deelname in 2019. Fred Karremans, voorzitter Koninklijke Nederlandse Slagers, sprak in zijn korte speech vol vertrouwen over de ontwikkeling van het ambacht en de bijbehorende vaardigheden van de kandidaten in de aanloop naar de wedstrijd.

Nederlands succes

De afgelopen jaren bleek het Nederlands team zeer succesvol bij deze internationale vakwedstrijd voor jonge slagers.

2017: Nederlands team, Dennis de Geijter en Wiebe Merkus, behaalde derde plaats in het landenklassement. Wiebe Merkus werd bovendien derde in het individuele klassement.
2016: Nederlands team, Maarten Wolters en Wiebe Mulder, werd tweede en Maarten behaalde zelfs de eerste plaats in het individueel klassement.
2015: Nederlands team, bestaande uit Kristian Grooten en Johan Augustinus, behaalde de tweede plaats.
2014: Nederland, team bestaande uit Joey Baan en Nathan Burggraaf, wordt Europees kampioen, voor de vierde keer op rij.
In de jaren daarvoor wonnen Jeroen Kroon en Tommy Kuijten (2013), Marco van der Hout en Juan Lopez (2012), Leendert van Leeuwen en Sjouke Bouma (2011).

Leestip: Het winnende recept van Nathan Burggraaf uit de wedstrijd om de Gouden Slagersring

Het Nederlandse team 2018

Het Nederlandse team bestaat dus uit Wessel Starink en Kevin van der Veen. Wessel werkt momemteel bij Keurslager Kosse in Oldenzaal. Vanaf oktober gaat hij aan de slag bij Keurslager Boenders in Eibergen. Kevin werkt bij Slagerij Nederhoed in Leek. Wessel gaat de opleiding Bedrijfsleider Vers starten (SVO Zwolle) en ook Kevin volgt deze opleiding (SVO Groningen).

Benjamin werkt bij Gelderblom Rotterdam Hillegersberg en volgt de opleiding Slager (SVO Rijswijk).

Voorbereiding

In samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Slagers bereidt SVO vakopleiding food de Nederlandse deelnemers goed voor op de komend wedstrijd. Het team volgt tot februari 2018 een intensief trainingsprogramma om zich optimaal voor te bereiden waarbij vakdeskundigen worden ingezet voor instructie en oefening. Ook besteden de deelnemers in het (leer)bedrijf de nodige tijd aan de meegegeven opdrachten ter voorbereiding.

International Young Butchers’ Competition 2018

Dit jaar wordt de International Young Butchers’ Competition (IYBC) gehouden in Parijs waar diverse landenteams strijden om de Europese titel. Elk jaar wordt deze vakwedstrijd voor jonge slagers georganiseerd door één van de leden van de International Butchers’ Confederation (IBC).

De wedstrijd bevat de volgende wedstrijdonderdelen:

  • Uitbenen, verdelen, vliezen en sorteren van een runderstomp
  • Het maken van een soepterrine, hartige taart of galantine
  • Vervaardigen van een gevuld braadstuk of gevulde rollade
  • Maken en presenteren van grill- en barbecuespecialiteiten
  • Vervaardigen van twee keukenklare producten
  • Het bereiden en presenteren van een hoofdgerecht met vlees
Reageer op dit artikel