nieuws

Topchef Alain Alders geeft masterclass barbecueën met grasgevoerd rundvlees

Vaktechniek 136

Hoe bereid je met succes een mooi stuk rundvlees op de barbecue? Topchef Alain Alders deelde zijn tips & tricks met rundvleesliefhebbers tijdens de masterclass Beef Up The BBQ, afgelopen dinsdag 4 juli bij restaurant Vrienden van Jacob. ‘Als je een lekker, verantwoord en gezond vleesgerecht op tafel wilt zetten, dan is de keuze voor grasgevoerd Iers rundvlees haast vanzelfsprekend. Daarna draait het vooral om de twee t’s: tijd en temperatuur’, vertelt Alders

Topchef Alain Alders geeft masterclass barbecueën met grasgevoerd rundvlees
Beeld: Bord Bia/Irish Food Board

‘Kies allereerst voor kwaliteitsvlees met een goede herkomst’, liet Alders tijdens de masterclass weten. ‘Ik werk graag met Iers rundvlees. Dit vlees heeft vet tussen het spierweefsel, dat voor malsheid en smaak zorgt. Tijdens de bereiding verdwijnt dit zogeheten intramusculaire vet, maar de malsheid blijft. Omdat dit vlees van zichzelf erg veel smaak heeft, heb je alleen een beetje zout en peper nodig tijdens de bereiding. Een marinade of rub is echt niet nodig.’ De topchef bereidde het rundvlees op de barbecue in combinatie met onder andere tomaat, paprika, knoflook, tijm en rozemarijn.

Twee T’s

‘Bij de bereiding van rundvlees draait het vooral om de twee t’s: tijd en temperatuur’, gaat Alders verder. ‘Neem in de regel de tijd en zorg dat je niet op een te hoge temperatuur grilt. Met een loeihete barbecue loop je het risico dat het vlees zwart van buiten en rood van binnen wordt. Leg het vlees niet direct vanuit de koelkast op de grill, maar laat het eerst op kamertemperatuur komen. Hierdoor bewaart het vlees zijn malsheid op de barbecue.’

Mooie snitten

Alain Alders is chef de cuisine bij restaurant Vrienden van Jacob en lid van de Chefs’ Irish Beef Club (CIBC). De CIBC is een internationale club van gerenommeerde chefs, die veel waardering voor Iers rundvlees en het Ierse product in het algemeen hebben. In zijn vrije tijd is Alders vaak in zijn tuin te vinden, waar hij onder vrijwel alle weersomstandigheden de barbecue aanzet.

Onder Alders’ deskundige leiding gingen 22 rundvleesliefhebbers, foodbloggers en journalisten aan de slag met mooie snitten rundvlees op de barbecue, variërend van biefstuk, ribeye en een dikke entrecote, tot bavette en het ribstuk. ‘De snitten die ik gebruik, zijn een beetje grof. Een dunne entrecote vind ik niet bij de barbecue passen’, legt Alders uit.

Lees ook: Barbecue trend: Groot vlees blijft populair

Vanzelfsprekend grasgevoerd

Alders: ‘Als je een lekker, verantwoord en gezond vleesgerecht op tafel wilt zetten, dan is de keuze voor grasgevoerd Iers rundvlees haast vanzelfsprekend. Het heeft alle tijd gehad om op smaak te komen, als gevolg van het rustige leven dat de koeien gehad hebben. De dieren hebben 8 tot 9 maanden per jaar vers gras kunnen grazen op de Ierse graslanden.’ Iers rundvlees kun je bij de meeste supermarkten verkrijgen, maar je kunt er ook bij de lokale slager naar vragen.

Zorgeloos genieten

De masterclass werd georganiseerd door de Ierse voedingsmiddelenorganisatie Bord Bia/Irish Food Board. De organisatie wil Nederlandse consumenten zorgeloos laten genieten van rundvlees en hoopt bij hen de kennis over de juiste bereiding van rundvlees te verbeteren. Nederlanders eten gemiddeld zo’n 15 kilo rundvlees per jaar en Ierland is voor Nederland een belangrijke leverancier van rundvlees.

The Irish BBQ

Deze zomer lanceert Bord Bia de online consumentencampagne ‘The Irish BBQ | Lekker makkelijk, makkelijk lekker!’, die laat zien hoe eenvoudig het is Iers rundvlees te bereiden op de barbecue. Alain Alders toont zijn tips & tricks in bbq-video’s, waarin hij uitleg geeft over de perfecte bereiding van allerlei stukken rundvlees. Daarnaast worden er regelmatig makkelijke barbecue-recepten gepost en wordt uitgelegd waar de rundvleessnitten gekocht kunnen worden.

Herkomst

De herkomst van het vlees was een belangrijk onderdeel van de masterclass. Speerpunten hierbij waren transparantie, kwaliteit en duurzaamheid van het vlees. In 2012 lanceerde Bord Bia het zeer vooruitstrevende duurzaamheidsprogramma Origin Green. Daarmee toonde Ierland zijn ambitie om wereldleider worden op het gebied van duurzaam geproduceerd rundvlees, waarmee de organisatie een bewuste keuzemogelijkheid wil geven aan de consument.

Lees ook: BBQ trend: Nederlander experimenteert erop los

Reageer op dit artikel