nieuws

Verslag International Young Butchers Competition

Vaktechniek 84

Lida Koelewijn schreef speciaal voor Vleesmagazine een verslag over de International Young Butchers Competition. Samen met een delegatie van de SVO reisde zij met het Nederlandse team Dennis de Geijter en Wiebe Merkus (en reservekandidaat Wessel Starink) naar Imst in Oostenrijk.

Verslag International Young Butchers Competition
Foto’s: Facebook Lebensmittel Akademie

Zondagmorgen 4 mei, in alle vroegte vertrekken de Nederlandse deelnemers aan de International Young Butchers Competition richting Imst (Oostenrijk) Dennis en Wiebe zijn er helemaal klaar voor. Ze hebben de laatste maanden heel hard getraind en nu gaat het dan eindelijk echt gebeuren.

 

Briefing

De deelnemende teams van de International Young Butchers Competiton

De rit naar Oostenrijk is best wel lang, maar met z’n allen is het ook wel weer heel gezellig. ’s Middags om half 5 melden ze zich bij Fleischhof Oberland in Imst waar de wedstrijd gaat plaatsvinden. Het is een EEG-goedgekeurd bedrijf en daardoor zijn de toegangsregels heel strak. Iedereen krijgt een polsbandje om in verschillende kleuren die aangeven waar je wel en niet mag komen in het bedrijf. Als alle deelnemers gearriveerd zijn vind de briefing plaats. Alle regels worden nog eens duidelijk uitgelegd en de loting van de deelnemernummers vind plaats. Vervolgens krijgen de deelnemers een korte rondleiding door het bedrijf. De toon is gezet, Oostenrijk heeft het perfect voorbereid en alles gaat zeer strak verlopen.

Daarna is het tijd voor een typisch Oostenrijkse maaltijd, en al vrij vroeg in de avond gaat iedereen richting bed. De reis was lang, en de spanning voor morgen wordt voelbaar.

De eerste wedstrijddag

Maandag 5 mei, het ontbijt is al om 06.00 uur, want het wordt een lange dag waar al vier van de zes opdrachten gaan plaatsvinden. En dan komen de zenuwen, de één wordt stil en heeft weinig trek, terwijl de ander staat te stuiteren van de spanning.

Opdracht 1 start om exact 07.30 uur. De deelnemers moeten een vleeswaar, worst of pastei ‘uit een Europese regio maken. Dennis en Wiebe gaan netjes en rustig aan de slag, zoals hen geleerd is. Het publiek (familie, werkgevers, trainers, reserve-kandidaat Wessel en overige belangstellenden) kijken gespannen toe door de ramen, gaat alles goed? Houden ze de zenuwen in bedwang? Wat maken de deelnemers van de andere landen? Als de tijd om is wordt alles even kort gepresenteerd in een ruimte waar het publiek mag komen om foto’s te maken. De producten worden hierna gegaard volgens receptuur van elke deelnemer en pas de volgende dag aangesneden en beoordeeld op smaak.

Wiebe Merkus geconcentreerd aan het werk.

Na een korte staat de volgende opdracht op het programma welke uit 2 delen bestaat; Iedereen krijgt een half uur voor het uitbenen van een stomp, waarna een tussentijdse beoordeling plaatsvindt. Vervolgens krijgt iedereen 1,5 uur om al het vlees van de stomp te splitsen en netjes af te vliezen, waarbij uiteraard gelet wordt op een mooi eindproduct maar ook hoe economisch en hygiënisch er gewerkt is. Voor het publiek achter de ramen is het heel moeilijk te beoordelen wie hier nu beter is. Dus ook hier moeten we echt afwachten wat de uitslag wordt.

Surprise opdracht

Dennis de Geijter

Na een snelle lunch start alweer de derde opdracht, de surprise opdracht. Dit is altijd lastig want hier kan je niet op trainen. Een kwartier voor aanvang horen de deelnemers pas welk stuk vlees ze krijgen. De opdracht is dan om dit zo goed mogelijk op te waarderen en verkoopklaar te maken. Hiervoor krijgen ze een klein assortiment groenten en kruiden ter beschikking. De tijd voor deze opdracht bedraagt een uur. Dus eerst uitbenen (uiteraard zo netjes mogelijk), dan afvliezen en ondertussen bedenken; wat zal ik er van maken? Wiebe en Dennis hebben hun best gedaan om alles zo netjes mogelijk te verwaarden en te presenteren.

Wedstrijd-adrenaline

Inmiddels zijn alle zenuwen al behoorlijk verdwenen en moeten ze zich opmaken voor de laatste opdracht van deze eerste dag; Het maken van een braadstuk (rollade) en vier gelijke vk’s. Ook voor deze opdracht krijgen ze één uur de tijd. Naast twee stukken rundvlees, die ze zelf mogen uitkiezen, krijgen ze een zeer beperkt assortiment groenten, peterselie en wat vet spek. Und dann gehts los, de jongens hebben er duidelijk zin in. Tijdens de training was alles niet binnen het uur te doen, maar de wedstrijd-adrenaline geeft ze vleugels. Al na 50 minuten staan Dennis en Wiebe trots om zich heen te kijken en zijn ze gewoon klaar, terwijl de anderen nog met het zweet op rug bezig zijn. Onze jongens zijn ook erg tevreden met hun gemaakte producten.

Op de tribune wordt alles nauwlettend in de gaten gehouden, wat doen de andere landen? Duidelijk zichtbaar is dat de andere landen ook goed getraind hebben, Nederland, Zwitserland en Frankrijk zijn hier duidelijk de koplopers.

Pfffffff, de eerste dag zit er op. Tevreden, goed gevoel? Ja redelijk, niet alles was gelukt, niet geheel tevreden over de surprise opdracht, maar de rest ging wel goed, dat waren de reacties van de boys tijdens het diner ’s avonds.

Wedstrijddag 2

Na een goede nachtrust zitten Dennis en Wiebe er de volgende morgen lekker ontspannen bij. Want… Ze hebben zoveel zin in! Dag 2 bevat de 2 favoriete onderdelen: Barbecue en opdracht 6; de Varkensrib.

De jury moet vroeg aan de bak. Eerst moeten de producten van opdracht 1 worden gekeurd die gisteren gemaakt zijn.

De tafel met alle barbecueschotels van de deelnemers.

Daarna zijn de kandidaten weer aan de beurt. Om 8 uur start de tijd voor de Barbecue-opdracht, wederom 1 uur de tijd om de mooiste en vooral lekkerste barbecueschotel te maken. De deelnemers krijgen 500 gram rundvlees, 500 gram varkensfilet en 500 gram kipfilet. De overige producten die de kandidaten willen gebruiken hebben ze van te voren bij de wedstrijdleiding mogen bestellen. Ook hier staat het Nederlandse publiek gespannen voor de ramen toe te kijken, want wat doen ze het goed! Dennis en Wiebe gaan weer net zo goed als gisteren en zijn ruim op tijd klaar. De andere landen gaan ook goed. Wederom lijken de Zwisters hier de grootste concurrent, maar ook Oostenrijk doet goed mee bij deze opdracht.

40 procent van de punten wordt bepaald door de smaak, en daarvoor worden de gemaakte producten ook geproefd. Buiten het bedrijf wordt een barbecue geplaatst en de producten worden onder toezicht van de kandidaten gebakken en daarna door de jury geproefd. Spannend, zullen ze alles lekker vinden?

Laatste opdracht

Na een korte break is het alweer tijd voor de laatste opdracht. De naam van de opdracht is Het maken van een hoofdgerecht van vlees. Jaarlijks mag het organiserende land hiervoor het stuk vlees kiezen. Dit jaar is gekozen voor een Varkensrib met negen ribben met spek en zwoerd. En ook hiervoor krijgen ze zestig minuten de tijd.

Wiebe aan de slag met de varkensrib.

Dennis en Wiebe hebben allebei gekozen voor een uitvoering die heel bewerkelijk is en veel tijd kost, maar door veel te trainen weten ze dat het net haalbaar is binnen een uur. Nederland heeft er bewust voor gekozen om geen gevulde rib te maken, omdat er gedacht werd dat de meesten dat wel zouden doen, en die voorspelling kwam uit!

Werkelijk waar, de jongens kregen hier vleugels! Er werd hard, maar vooral heel netjes en zorgvuldig gewerkt. Alles was precies binnen de tijd af. En toen kwam de ontlading! Blijdschap over dat deze opdracht helemaal goed gelukt was, en blijdschap dat de wedstrijd er op zit! De verschillen tussen de deelnemers zijn bij dit onderdeel groot, en voor Wiebe en Dennis moet dit goed uit gaan pakken want hun schotels hebben heel veel bekijks!

En dan begint het lange wachten…

De jury heeft dinsdagmiddag overleg. De deelnemers gaan raften op de rivier de Inn. En de toeschouwers hebben een middagje vrij, en gelukkig is de zon gaan schijnen na twee miezerige dagen.

Prijsuitreiking

Om 19.00 uur begint de prijsuitreiking met eerst alle toespraken, in het Duits, in het Engels en in het Frans. Dit duurt lang, erg lang. Het geduld van de jongens (en familie en overige betrokkenen) wordt zwaar op de proef gesteld……

Eindelijk tegen 20.00 uur worden de winnaars bekend gemaakt. De jongens slepen veel bekers in de wacht:

Opdr. 3 uitbenen:                 Wiebe 3e plaats
Opdr. 4 BBQ:                         Wiebe 3e plaats
Opdr. 5 Keukenklaar:          Wiebe 2e plaats
Dennis 3e plaats
Opdr. 6 Varkensib:              Dennis 1e plaats
Wiebe 2e plaats

Persoonlijk klassement:     Wiebe 3e plaats

Landenklassement               1 Zwitserland
2 Frankrijk
3 Nederland

Grote blijdschap

Uiteraard groot feest in het Zwitserse team! Maar ook Nederland is heel blij, beide jongens hebben gemiddeld heel goed gescoord en gaan allebei met een mooie beker naar huis. In totaal hebben ze zeven podiumplaatsen behaald, een resultaat om trots op te zijn! Het feest wordt afgesloten met een grootscheepse gezamenlijke barbecue, waarbij alle gemaakte producten van de afgelopen twee dagen geproefd en gegeten kunnen worden.

De volgende dag vertrekt iedereen al weer vroeg richting huis, moe maar voldaan. Dennis en Wiebe hebben veel internationale contacten gemaakt en waarschijnlijk vrienden voor het leven. Het evenement is groots, indrukwekkend en heel erg leerzaam, iets wat ze nooit meer zullen vergeten, en hun hele leven bij zich zullen dragen.

IYBC 2018

En Wessel, de reserve-kandidaat heeft gezien wat een indrukwekkend gebeuren dit is, hoe je jezelf kan profileren als je er hard voor traint en wat een impact dat geeft. De volgende dag was hij al thuis weer volop bezig met het verder uitwerken van zijn geoefende ideeën, want volgend jaar februari is hij aan de beurt om te laten zien wat hij kan! Samen met de nog te selecteren nieuwe deelnemer tijdens de aankomende Nederlandse kampioenschappen.

Wie wil deze uitdaging samen met hem aangaan?

Leerlingen die graag mee willen doen aan de International Young Butchers Competition kunnen zich vanaf nu aanmelden bij hun mentor. De Nationale voorronde vindt waarschijnlijk plaats in september.

Reageer op dit artikel