nieuws

‘Young Butchers gaan winnen in Oostenrijk’

Vaktechniek 146

De leden van het IYBC-team (Young Butchers) hebben woensdagmiddag onder grote belangstelling getraind voor de International Young Butchers Competition 2017. Bij SVO vakopleiding food in Houten toonden Dennis de Geijter, Wiebe Merkus en reserve-kandidaat Wessel Starink hun slagerskunsten.

‘Young Butchers gaan winnen in Oostenrijk’
Wessel Starink (l), Dennis de Geijter (m) en Wiebe Merkus verdedigen de Nederlandse eer tijdens de International Young Butchers Competition.

De mannen reizen 8 en 9 mei af naar Oostenrijk. In Imst komen verschillende landenteams waaronder Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Engeland en Nederland samen, om te strijden om de Europese titel. De laatste jaren gooit Nederland hoge ogen. Vorig jaar werd door Maarten Wolters en Wiebe Mulder nipt verloren van het Zwitserse team, maar individueel wist Wolters de winst wel naar zich toe te halen.

Dit jaar valt de beurt om de Nederlandse eer te verdedigen de beurt aan Dennis de Geijter en Wiebe Merkus. De Geijter werkt bij slagerij Vugts in het Noord-Brabantse Diessen en Merkus is werkzaam bij Uw Slager Otte Boersma in het Friese dorp Eastermar. Wessel Starink heeft het hele jaar meegetraind en gaat mee als reservekandidaat. Hij werkt bij Keurslager Kosse in het Overijsselse Oldenzaal. Als het goed is, komt hij dit jaar niet in actie, maar hij zal zeker in 2018 in het Nederlandse team staan.

Wedstrijdonderdelen

De wedstrijd in Oostenrijk om de Europese titel bevat de volgende wedstrijdonderdelen:

  1. Uitbenen, verdelen, vliezen en sorteren van een runderstomp
  2. Het maken van een soepterrine, hartige taart of galantine
  3. Vervaardigen van een gevuld braadstuk of gevulde rollade (onder voorbehoud)
  4. Maken en presenteren van grill- en barbecuespecialiteiten
  5. Vervaardigen van twee keukenklare producten
  6. Het bereiden en presenteren van een verrassingsopdracht

‘Vooral het bereiden van de verrassingsopdracht is heel spannend’, weet trainer Lida Koelewijn. ‘De deelnemers weten maar tien minuten van te voren welk stuk vlees ze krijgen. Ze hebben vervolgens maar beperkt de tijd om een mooi en goed product van te maken, dat ook nog eens goed te vermarkten is. Het product moet ter plekke worden bereid, dus ook de beschrijving van de bereiding moet helemaal kloppen. En als de tijd om is, moeten de handen neer. De jury is onverbiddelijk.’

Spanning

Koelewijn is een van de zes trainers, die betrokken is bij deze competitie en die de jonge slagers naar een hoger niveau zal tillen. Een jaar lang hebben de deelnemers geoefend en de laatste weken worden nog de puntjes op de i gezet. Hoewel de jongens dus goed voorbereid worden, blijft het een spannende strijd. De omgeving is anders en de achtkoppige jury die kritisch meekijkt en proeft kan ook tot extra spanning leiden.

Ook anders dan anders is dat grond- en hulpstoffen niet meer mogen worden meegenomen uit Nederland. ‘We hebben een hele lijst met ingrediënten opgegeven. Ieder team moet nu werken met de spullen die de organisatie aanlevert. Dat is heel spannend’, zegt chef d’equipe Ron Kinkelaar.

Het meest beducht is het Nederlandse team voor de Zwitsers. ‘Ook zij hebben de zaken goed georganiseerd’, weet Kinkelaar. ‘Vorig jaar wisten ze voor het eerst de landenprijs van ons af te pikken. Zij zijn net als wij zeer professioneel.’

‘Wij gaan winnen’

Karel de Leest, voorzitter van het college van bestuur van SVO, liet de belangstellenden weten er alle vertrouwen in te hebben dat De Geijter en Merkus met de landenprijs naar huis komen. ‘Soms wordt gezegd dat meedoen belangrijker is dan winnen, maar daar ben ik het niet mee eens. We gaan voor de winst. Deze jongens dragen het ambacht en het vakmanschap uit. Deze jonge garde heeft de sector nodig en ik weet zeker dat ze hoge ogen gaan gooien.’

Ook KNS-voorzitter Ad Bergwerff was naar Houten afgereisd om de deelnemers een hart onder de riem te steken. ‘De producten zien er fantastisch uit. Jullie verdedigen niet alleen het ambacht en het vakmanschap, maar ook de eer van ons land. Door de fantastische drie-eenheid van brancheorganisatie, opleiding en leerbedrijf hebben we in Nederland de zaken professioneel geregeld. Als dat ook mag leiden tot een mooi resultaat in Oostenrijk, dan ben ik heel tevreden.’

Concurrentie kijkt mee

De producten die de jonge slagers woensdagmiddag maakten, houdt u nog van ons tegoed. Omdat ook de concurrentie meekijkt, nu geen beeld van de prachtige showtafel. Later dit jaar zal Vleesmagazine enkele recepten van de Young Butchers publiceren.

Reageer op dit artikel