nieuws

Keurslager Warmenhoven wint Grote Grillworsttest 2017

Vaktechniek 87

Keurslager Warmenhoven uit Wateringen wint de Grote Grillworsttest 2017. Op 9 februari kreeg slager Koos van Essen deze prijs uitgereikt door culinair journalist van de Telegraaf én juryvoorzitter Felix Wilbrink in het Van der Valk in Tiel.

Keurslager Warmenhoven wint Grote Grillworsttest 2017
Feike Faase

‘Een aantrekkelijke worst, met een mooie structuur. De smaak staat als een huis’, zei de jury over het winnende product. Grillworst is onbetwist het omfietsproduct van de slager, een favoriet van veel consumenten. 101 slagers zonden hun grillworst in voor deze vakwedstrijd van de Koninklijke Nederlandse Slagers.

Koos van Essen reageerde enthousiast: ‘Wij weten wel dat onze grillworst heel lekker is, en onze klanten zijn dit gelukkig met ons eens. Grillworsten zijn een populair product in de slagerij, daarom is er extra kritisch gekeken naar de inzendingen. Het is fantastisch om deze wedstrijd, waar zoveel slagers aan meedoen en waarbij een professionele jury ons product heeft gekeurd, te winnen.’

Het geheim

Na de prijsuitreiking wil de winnaar best het geheim van zijn grillworsten kwijt: ‘We gebruiken alleen maar verse grondstoffen en niet teveel kruiden. Daarnaast hebben we goede jongens aan het werk. De grillworsten worden echt met liefde gemaakt.’

Op de tweede plaats staat Keurslager Wim Koelewijn uit Huizen. ‘Deze worst heeft een lekkere bite, herkenbaar als een klassieke worst met een vleessmaak.’ Slagerij Meijer uit Lekkerkerk behaalde de derde plaats. ‘Een worst met een mooie binnenkant en een pure, eerlijke kruiding”, klonk het juryrapport. Wilbrink voegde daar aan toe: “Ik wou dat iedereen zo de kruiden zou toepassen.”

De jury van de Grote Grillworsttest bestaat uit juryvoorzitter Felix Wilbrink, Keurslager Frank van Gils (winnaar 2016) en Paul Bohté (namens SVO vakopleiding food).

Test

Tijdens de voorronde op 12 januari zijn er tien finalisten geselecteerd. Op 26 januari boog de jury zich over deze tien inzendingen die zowel koud als warm werden gekeurd in de finalekeuring. De producten zijn gekeurd op alle aspecten die te maken hebben met ‘Uitwendig aanzien en kleur’ ‘Aanzien snijvlak en inwendige kleur’ ‘Geur en smaak’ en ‘Samenstelling en consistentie’. Daarnaast moesten de finalisten een allergenendeclaratie aanleveren van hun grillworst. Allergenendeclaratie is een verplichting en veel consumenten stellen hier vragen over. Mysteryshopping was ook onderdeel van de finalekeuring. Deze consumentenaankopen zijn op bovengenoemde aspecten vergeleken met de wedstrijdinzending. Een grillworst die wint moet een constante kwaliteit hebben. Om die reden is de mysteryaankoop in deze ronde een goede graadmeter.

De overige finalisten zijn in willekeurige volgorde:

Kwaliteitsslagerij Simon van Schaik uit Leiden
Slagerij Jan de Rooij uit Berkel en Rodenrijs
Slagerij Runderkamp – Havenhof uit Volendam
AB Vleeswaren & Specialiteiten uit Alphen aan den Rijn
Keurslager Koen van Vugt uit Drunen
Gildeslager Koekman uit Nieuwegein
Keurslager Rien & Irma Baas uit Leerdam

Deze finalisten hebben allen een eervolle vermelding gekregen.

De jury zei: ‘Een grillworst is lekker als deze simpel wordt gehouden. Eerlijke grondstoffen, pure kruiden en het goed toepassen van het grillproces maakt een grillworst een winnaar. Deze toppers hebben een lekkere grillworst ingezonden.’

Reageer op dit artikel