blog

10 jaar terug en vooruit

Vaktechniek 326

Mijn loopbaan in de slagerij is nog geen 10 jaar oud. In 2008 had ik nog geen enkel benul van wat het werk in de slagerij nou eigenlijk inhield. Ik had toen ook zeker niet verwacht dat ik hier 10 jaar later aan het werk zou zijn.

10 jaar terug en vooruit

Mijn eerste stage liep ik in een banketbakkerij. Een beetje per ongeluk eigenlijk ben ik de slagerij van datzelfde bedrijf ingerold, zo kan het gaan. En achteraf bezien is het helemaal niet zo’n rare move, omdat een groot gedeelte van mijn familie in de slagerij werkt of werkte. Ik heb het er naar m’n zin.

Behalve terugblikken zou ik ook wel graag 10 jaar vooruit willen kijken. Hoe gaat het bijvoorbeeld straks met de slagers die geen opvolgers of overname-kandidaten kunnen vinden? En blijven de klanten de komende 10 jaar nog speciaal naar de slagerij komen of kiezen ze voor het gemak van alles onder één dak in de supermarkt?

Zelf heb ik de overtuiging dat er in de toekomst nog steeds markt is voor de ambachtelijke slagerij. Misschien is die slagerij wel meer gericht op het gemak, bijvoorbeeld in versmarkten of foodhallen, waarin bakkerij, slagerij en groenteboer het samen opnemen tegen supermarkten: alle specialismes onder één dak gebracht voor de gemaksconsument.

De laatste jaren is ook goed te merken dat de vraag naar de verhalen achter de producten steeds groter wordt. Ik denk – en hoop – dat dit de komende jaren verder toeneemt, zodat wij ons als ambachtsmensen nog steviger kunnen onderscheiden.

Als ik de antwoorden voor de komende 10 jaar alvast had, stond ik nu vast niet meer achter het hakblok. Maar dat is niet zo, dus de tijd zal het ons leren: op naar de volgende mooie jaren.

Reageer op dit artikel