blog

Terug in de schoolbanken

Vaktechniek 270

Ik zit weer in de schoolbanken. Twee jaar nadat ik mijn laatste opleiding heb afgerond, ben ik weer een studie begonnen op SVO vakopleiding food. Na lang wikken en wegen, en zeker ook door het aandringen van mijn werkgever, ben ik gestart met de opleiding Bedrijfsleider Vers.

Terug in de schoolbanken

Destijds besloot ik na mijn opleiding te stoppen en niet verder te leren. Ik vond het ook wel fijn, die vrije dag in de week. Ook dacht ik dat de opleiding voor bedrijfsleider niet echt nodig zou zijn. Daar heb ik nu best spijt van. Het was achteraf beter geweest gelijk even door te pakken, maar die laatste loodjes wogen toen net te zwaar.

Een paar jaar geleden haalde ik mijn SVO-diploma en ik dacht dat ik alles op vaktechnisch niveau wel beheerste en voldoende kennis had om te werken in de slagerij. Toch werd ik afgelopen jaar door mijn werkgever geadviseerd om met de opleiding Bedrijfsleider Vers te
starten. Zo zou ik ook inzichten krijgen in de zakelijke kant van de slagerij. De financiële administratie is echt compleet iets anders dan het afsnijden van varkens en het volsnijden van de toonbank.

Het idee weer naar school te gaan, was wel even wennen dus. En eerlijk is eerlijk: de motivatie was eerst ver te zoeken. Maar nu ik eenmaal weer bezig ben, krijg ik ook weer meer motivatie om andere dingen op te pakken.

Zo zag ik ook dat het Expertisecentrum in samenwerking met SVO voor het slagersambacht allerlei nieuwe cursussen ontwikkelt. Het doel van deze cursussen is om het ambacht in stand te houden. Na het verdwijnen van de opleiding Worstmakerij, wordt deze kennis nu gelukkig wel aangeboden in de vorm van een cursus. Ook zijn er leuke cursussen voor aspirant en gecertificeerd Product Keurmeester.

Als ik jullie, SVO-leerlingen, een tip mag geven: alles wat je nu kunt meepakken, gelijk doen! Niet wachten en denken ‘Dat komt over een paar jaar wel’. Want dan moet je, net als ik nu, eerst weer flink aan de bak om er weer helemaal in te komen.

Reageer op dit artikel