blog

Steek de barbecue maar aan

Vaktechniek 325

Op het moment dat ik deze column schrijf, is het nog volop winter. Toch wil ik het graag hebben over het aankomende barbecueseizoen. Want winter of niet, het BBQ-seizoen kan niet vroeg genoeg beginnen. Zelf vind ik dit altijd de mooiste tijd van het jaar, want het brengt ieder jaar weer iets nieuws.

Steek de barbecue maar aan

Wat wordt dit jaar de consumententrend? En met welke producten gaan de echte barbecuefanaten zich dit jaar de hele zomer bezighouden? De afgelopen jaren hebben we natuurlijk al het een en ander aan bijzondere varianten voorbij zien komen, met côte de boeufs, pulled pork en spareribs. Het grootste deel van de consumenten redt zich echter nog altijd prima met de standaard barbecueproducten, zoals karbonade’s, shashlicks en hamburgers. Uit onderzoek (en ondervinding) is namelijk gebleken dat landelijk gezien minder dan 10 procent zich werkelijk waagt aan de grote stukken vlees op de barbecue.

Waarom kiezen de meeste mensen nog steeds voor de kleinere stukken? Is dit het gemak of ontbreekt het hen aan kennis? Als het gaat om product- en vakkennis kunnen wij als vakslagers natuurlijk mooi inspringen. We zetten een barbecue voor de winkel en natuurlijk gaan we workshops geven.

Leestip: Verrassen met bijzonder barbecuevlees

Wat de trend dit jaar gaat worden, durf ik nog niet te zeggen. Ik denk dat er dit voorjaar nog wel boeken uitkomen die ervoor zorgen dat bepaalde producten een boost krijgen en waardoor er ook weer een club nieuwe enthousiastelingen aan het barbecueën slaat. Zo staat het sowieso al vast dat het nieuwe boek van Jord Althuizen gaat over ‘braaien’, barbecueën op z’n Zuid-Afrikaans. Waarschijnlijk is de boerewors één van de producten die wordt beschreven in het boek. Ik zie er al naar uit om de nieuwe boeken van dit jaar in te zien en de nieuwe trends te verwelkomen.

Het mooiste is natuurlijk om zelf mooie producten voor de bbq te ontwikkelen. En als je dan een ontzettend goed product hebt bedacht, is het natuurlijk ook belangrijk dat in te zetten voor de strijd om de Gouden Slagersring!

Bekijk ook ons Barbecue dossier

Reageer op dit artikel