nieuws

Deelnemende slagers lunch Brandt & Levie zien toekomst positief in

Strategie 198

Slagers zijn trots en zien de toekomst positief in, dat is de uitkomst van een lunch bij Brandt & Levie worstmakers, waarvoor niet alleen slagers uit het hele land, maar ook de Toscaanse slager Dario Cecchini was uitgenodigd. ‘Als je vlees eet moet je goed vlees eten en daarvoor moet je bij de slager zijn.’ 

Deelnemende slagers lunch Brandt & Levie zien toekomst positief in
Foto: Mitchell van Voorbergen

Brandt & Levie worstmakers hadden slagers uit het hele land  uitgenodigd voor de lunch, waarbij ook Brandt & Levie’s Dario Cecchini, een slager uit Toscane acte de présence gaf. De lunch stond in het teken van de toekomst van het slagersvak. Onder het genot van porchetta werd uitgebreid van gedachten gewisseld en gediscussieerd door Nederlands belangrijkste uitdragers van het vak. Uitkomst: de trotse slagers zien de toekomst positief in. Want, zeggen ze: ‘Als je vlees eet moet je goed vlees eten en daarvoor moet je bij de slager zijn.’

Industrieel vlees

‘De slechte publiciteit rondom vlees en de opkomst van vegetariërs en veganisten is veelal een reactie op industrieel vlees’, aldus Dario Cecchini. Dit biedt dus juist kansen voor de slager. Mits deze in staat is zich te onderscheiden met hoge kwaliteit producten en goede oorsprong van het vlees. Het overbrengen van je verhaal wordt daarom nog belangrijker. En dat weet Dario Cecchini als voormalig dierenarts als geen ander. Al jarenlang werkt hij met veel respect voor het dier en volgens het ‘kop-tot-kont’-principe. ‘Het zijn geen makkelijke tijden voor ons als slager, maar we moeten trots zijn en onze passie laten zien.’

‘Uitzonderlijk goed verwaarden’

Naast het verhaal, moet de smaak van het vlees overtuigen. Dit kan volgens Diny Schouten van de Pasteibakkerij ‘alleen door te proeven’. Al geeft ze ook aan hoe lastig het is goed varkensvlees te verkopen voor een eerlijke prijs. Dat vlees steeds meer een luxe product wordt, is zeker een uitdaging voor de slagers. ‘We moeten het daarom uitzonderlijk goed verwaarden’, geeft Herman ter Weele aan.

Personeelstekort en opvolging

Een andere uitdaging is het tekort aan personeel en goede opvolging. Want slagers zonder opvolging verdwijnen. Het is volgens Gertjan Kiers daarom belangrijker dan ooit om het vak uit te dragen en kennis te delen. Want de slagers zijn unaniem: het is een bijzonder vak door de creativiteit die je erin kwijt kunt en geweldig om elke dag weer mooie producten te maken.

Vragenlijst

Benieuwd naar de hele discussie? Tijdens de lunch werden vijf vragen gesteld aan de aanwezige slagers via een vragenlijst. Brandt & Levie bundelt de antwoorden en brengt deze vervolgens naar buiten. Bij interesse stuur een mail naar info@brandtenlevie.nl.

Foto's

Reageer op dit artikel