nieuws

Varkensvleesconcept Hamletz wint prestigieuze prijs

Strategie 399

Het duurzame varkensvleesmerk Hamletz heeft ervoor gezorgd dat Annechien, Menno, Detmer en Lizeth ten Have in het Groningse Beerta zijn uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2019.

Varkensvleesconcept Hamletz wint prestigieuze prijs

Met hun duurzame varkensvleesmerk Hamletz zetten zij een bijzonder consumentenmerk in de markt.  Uit handen van juryvoorzitter Marc Calon, ontvingen zij in De Basiliek in Veenendaal de hoofdprijs: een cheque ter waarde van 12.500 euro.

Onderscheidend in smaak

In het juryrapport wordt Hamletz omschreven als een voorbeeld voor de varkenshouderij. De ondernemers zijn een boegbeeld voor de landbouw. Tien jaar werkte de familie Ten Have aan een consumentenmerk in varkensvlees. Hamletz ligt sinds 2018 in de schappen. Het vlees is onderscheidend in smaak. De productie past in de moderne filosofie van circulaire landbouw.

Ambitie en lef

De jury is onder de indruk van passie, ambitie, lef en vasthoudendheid van Annechien, Menno, Detmer en Lizeth ten Have. De route naar Hamletz is een ontdekkingsreis met vele obstakels. Annechien gebruikt strategisch haar netwerk, eerder opgedaan in bestuurlijke functies. ‘De vijf genomineerden ontliepen elkaar dit jaar niet veel, het zijn allemaal bedrijven die sterk gericht zijn op hun afnemers’, aldus juryvoorzitter Marc Calon, algemeen voorzitter LTO Nederland. ‘Het was dit jaar een spannende verkiezing, met uiteindelijk een fantastische en terechte winnaar.

Grote potentie

De familie Ten Have ontwikkelde een eigen welzijnsvriendelijk stalsysteem met een twee-sterrenstatus. Op zoek naar smaak zochten zij naar een ander type varken. Het Hamletz-varken is een eigen kruising. Het gewas lupine blijkt een smaakversterker. Een belangrijk deel van het voer wordt op het eigen bedrijf geteeld. De afzet van Hamletz is nog bescheiden. De jury meent echter dat het merk grote potentie heeft.

Boerderij

De 24ste editie van de verkiezing Agrarisch Ondernemer van het Jaar is een initiatief van Boerderij, Groenten & Fruit en Pluimveehouderij. De verkiezing wordt georganiseerd in samenwerking met de partners ABN AMRO, ForFarmers, NVM en Hardeman Veenendaal. Meer informatie over de prijs, genomineerden en winnaars is te vinden op www.agrarischondernemer.nl

Lees ook:

Pilot Superunieleden met ‘dartelvarkensvlees’

 

 

Reageer op dit artikel