nieuws

Wim van den Brink: Slavakto houdt rekening met duurzaamheid

Strategie 335

Tijdens de Slavakto, die maandag 5 en dinsdag 6 november in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden, speelt de organisatie in op duurzaamheid. ‘Wij vinden het niet meer passend om na afloop van de vakwedstrijden honderden kilo’s producten weg te gooien. Daarom mogen slagers aangesneden vleeswaren inzenden. Dus geen hele hammen, rookvlees of rosbief meer. De voordelen zijn duidelijk, minder verspilling en minder kosten voor de slager’, aldus Slavakto-voorzitter Wim van den Brink.

Wim van den Brink: Slavakto houdt rekening met duurzaamheid
Slavakto-voorzitter Wim van den Brink. Foto: KNS

Het belooft weer een inspirerend en dynamisch evenement te worden, waarbij ondernemers en medewerkers alles te weten komen over de nieuwe trends en ontwikkelingen op slagerij- en vlees- en vleeswarengebied en aanverwante artikelen, voorspelt Wim van den Brink, voorzitter Slavakto. De consument is volgens hem steeds meer op zoek naar beleving in de slagerij. Daar speelt de Slavakto op in door ook meer beleving te creëren op de beurs. ‘De opzet van Slavakto 2018 heeft als insteek om de hele slagersbranche te inspireren. Dit wordt gedaan door zowel exposanten als bezoekers – nog meer dan voorheen – actief te laten deelnemen aan diverse activiteiten. Er zullen bijvoorbeeld verschillende proeverijen plaatsvinden.’

Ook de verkiezing ‘De Leukste Slagerij’ draagt daaraan bij. ‘De twaalf provinciewinnaars strijden maandag om een finaleplaats’, legt Van den Brink uit. ‘Hiervoor wordt een speciaal Battleplein aangelegd, waar ze live de opdrachten uitvoeren. Bij de opdracht van de feestelijke gourmettafel gaat het niet alleen om een mooie vleesschotel, maar ook om de aankleding.’

Dit alles gebeurt niet alleen voor het oog van het publiek, maar ook voor een vakjury bestaande uit Corine Boon, presentatrice van het programma ‘Van slager tot chef’, Paul van Trigt en Josja Haagsma, finalist van de Young Butchers’ Competition 2019. Van den Brink is heel blij met de samenstelling van de jury. ‘Paul is natuurlijk een op en top vakman met veel juryervaring, maar daarnaast vind ik het ook heel leuk dat we wat nieuw, enthousiast, jong bloed in de jury hebben.’

De drie juryleden maken aan het eind van de middag de drie finalisten bekend, die zich op maandagavond als team presenteren voor het publiek. ‘Daarbij leggen ze uit wat zij hebben gedaan om hun klanten te motiveren om op hen te stemmen. Daarnaast hebben ze een filmpje gemaakt om zichzelf te promoten. Die filmpjes worden maandagavond ook vertoond en uiteindelijk zal de jury een eindoordeel vellen. We hopen dat de wedstrijd voor wat extra reuring zorgt tijdens de eerste beursdag.’

Vakwedstrijden

Uiteraard zijn er ook weer de vakwedstrijden, waarvan de winnende producten worden tentoongesteld. Deze wedstrijden vormen een belangrijk onderdeel van de beurs. ‘We heten niet voor niets de Slagersvaktentoonstelling, afgekort Slavakto’, zegt Wim lachend. ‘Het doel was en is dat slagers laten zien welke prachtige producten ze in huis hebben. Producten die door ervaren vakmensen zeer kritisch worden beoordeeld. Hierdoor worden slagers gestimuleerd het beste uit zichzelf te halen waardoor het vakmanschap verder wordt verbeterd.’

De Slavakto streeft voortdurend naar verbetering van de vakwedstrijden. ‘Ook voor ons wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Daarin past het niet dat wij na afloop van het evenement honderden kilo’s producten in de afvalcontainer gooien. Daarom heeft het bestuur besloten dat bij deze editie ook aangesneden vleeswaren mogen worden ingezonden, dus geen hele hammen, rookvlees of rosbief meer. De stukken moeten wel minimaal 2 kilogram zijn, behalve producten in zakeinde. De voordelen zijn duidelijk, minder verspilling en minder kosten voor de slager.’

Daarnaast organiseert de Koninklijke Nederlandse Slager (KNS) twee productwedstrijden: de Lekkerste Bal Gehakt en het Perfecte Pekelvlees. Uiteraard vindt de prijsuitreiking op de Slavakto plaats.

100 stands

Verder kunnen de beursbezoekers natuurlijk een kijkje nemen bij de verschillende stands, waar tientallen exposanten hun nieuwste producten tonen. ‘De belangstelling was een klein beetje minder dan voorgaande jaren, maar toch is het ons gelukt om de zaal van 3200 vierkante meter te vullen met bijna honderd stands. Hal 4 van de Jaarbeurs staat dan echt helemaal in het teken van de slager!’ Daarbij hoopt de voorzitter het aantal bezoekers van de editie van 2015 te evenaren. Toen trok de beurs bijna 6000 bezoekers. De Slavakto is op maandag 5 en dinsdag 6 november geopend van 14.00 tot 22.00 uur.

In de Jubileumeditie van Vleesmagazine is een speciale Slavakto-special geïntegreerd. Lees hierin al het standhoudersnieuws en bekijk de plattegrond. Nog geen abonnement? Vraag dan snel een voordeelabonnement aan.

Reageer op dit artikel