nieuws

Slagers onder de indruk op Pork Best dag

Strategie 6382

De Pork Best dag georganiseerd door Vleeshandel P. Van den Berg bij Westfort Vleesproducten kon op een grote opkomst rekenen. De slagers werden getrakteerd op een rondleiding door de hypermoderne slachterij. Vooraf werden ze bijgepraat over het concept Pork Best door verschillende sprekers uit de keten.

Slagers onder de indruk op Pork Best dag
Beeld: Vleeshandel P. Van den Berg

Pork Best bestaat vier jaar. Reden genoeg voor Vleeshandel P. Van den Berg om een Pork Best dag te organiseren. Geïnteresseerde slagers werden tijdens de middag bij Westfort Vleesproducten bijgepraat over de keten, het merk en het belang van storytelling.

Keten Duurzaam Varkensvlees

Hans Verhoeven, grondlegger van de Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV), trapte de middag af. In een bevlogen presentatie vertelde hij de slagers, aan welke punten de boeren die varkensvlees leveren aan KDV moeten voldoen. Al het varkensvlees die onder het merk Pork Best wordt verkocht komt van KDV boeren af.

Alle KDV boeren houden op een duurzame manier varkens. Onder duurzaam verstaat het KDV: blijvende verbeteringen op het gebied van diergezondheid, dierenwelzijn én milieu. ‘Alle KDV boeren worden daarom jaarlijks bezocht en gecontroleerd door de onafhankelijke ketenregisseur De Hoeve Certificering: op deze manier weten we zeker dat elk bedrijf voldoet aan de criteria op het gebied van milieu en dierenwelzijn.’

Westfort Vleesproducten

De varkens die van de KDV boeren afkomen worden geslacht bij Westfort Vleesproducten in IJsselstein. Bart Ruijgrok, accountmanager bij Westfort, praatte de slagers bij over de hypermoderne slachterij. KDV is één van de vijf concepten die er in Westfort wordt verwerkt. De beste varkens uit het KDV concept worden handmatig geselecteerd voor Pork Best. Dit zijn zware mooie gelten, een echt slagersvarken.

Vleeshandel P. Van den Berg

Pork Best is te koop bij Vleeshandel P. Van den Berg. Eigenaar Patrick van den Berg vertelde over het ontstaan van het Pork Best concept. ‘Wij willen het beste varkensvlees die aan al onze eisen voldoet. Samen met onze partners KDV en Westfort hebben wij dit kunnen realiseren. Duurzaam vrouwelijk varkensvlees van Nederlandse bodem met de slagersspecificaties die Van den Berg toevoegt.’

Het belang van storytelling werd door Piet de Jong, commercieel manager bij Vleeshandel P. Van den Berg, benadrukt. ‘Uit recent onderzoek is gebleken dat mensen graag meer willen betalen voor vlees waarvan de herkomst bekend is. Ook stijgt de vraag naar duurzaam vlees. Het vlees van Pork Best voldoet aan beide punten. Wij helpen dan ook graag slagers om het verhaal over te brengen aan klanten’. Vleeshandel P. Van den Berg doet dit door middel van een uitgebreid aanbod van promotiemateriaal. Een nieuw concept wat beschikbaar komt is het Patron Varkensvlees. De slager krijgt bij het varken kaartjes waarop de klant kan zien van welke boer het varkensvlees vandaan komt.

Lees ook: Consument betaalt graag voor herkomstinformatie karbonade

Rondleiding slachthuis

Nadat de sprekers iedereen hadden bijgepraat over de samenwerking binnen Pork Best, kregen de slagers een rondleiding door de hypermoderne slachterij. In 2015 is de nieuwe slachterij in gebruik genomen die is voorzien van alle  innovaties op het gebied van dierenwelzijn, beter vleeskwaliteit en duurzame energie oplossingen. Zo heeft de slachterij bijvoorbeeld een CO2-verdovingsinstallatie die er voor zorgt dat de dieren zeer snel en daardoor welzijnsvriendelijk worden verdoofd. De installatie werkt met liften in plaats van een carrousel.

De slagers kregen een rondleiding door de slachterij via de skybox tour.

Ook het lossen van de dieren en de stallen waarin de dieren worden opgevangen bij aankomst in de slachterij, zijn zó uitgerust dat de dieren zo weinig mogelijk stress zullen ondervinden. Dit komt ook de vleeskwaliteit ten goede. De slachterij en de verwerking worden uitgerust met de nieuwste technieken, gebaseerd op lichtkleur om de verschillende productiestromen gescheiden te houden. Zo is op elk moment in het slachtproces bekend welk concept er op dat moment geslacht wordt. De varkens van het KDV worden met een groene kleur aangeduid. De Pork Best varkens krijgen later in het proces het kenmerkende PB logo.

Deelnemers aan de rondleiding keken hun ogen uit. ‘Het gaat er zo gestructureerd en netjes aan toe’, vertelde een slager die zichtbaar onder de indruk is. ‘Het is opvallend hoe rustig de varkens naar de CO2-kooien lopen. Daaruit kun je opmaken dat ze nauwelijks stress ondervinden.’

Foto's

Reageer op dit artikel