nieuws

BBQ challenge: Vrouwen de baas over het vuur?

Strategie 3327

De eerste man/vrouw BBQ challenge vond plaats tijdens BBQ-Day op 13 april, de kick-off van de Nationale BBQ weken die van half april t/m 31 mei duurt. Extra feestelijk was de uitreiking van de BBQ-awards of the year.

BBQ challenge: Vrouwen de baas over het vuur?
Ralph de Kok Beeld: Nationale BBQ weken

Ralph de Kok werd uitgeroepen tot BBQ’er of the year. De jury roemde zijn jarenlange inzet om BBQ’en op een hoger niveau te brengen door middel van masterclasses, demonstraties en het delen van inspiratie aan de hand van z’n recente BBQ-boek ‘Een wereldreis rond de BBQ’. Als eerste vrouwelijke BBQ’er of the year kreeg Gemma van Leuven (Miss BBQ) een award als boegbeeld om meer vrouwen enthousiast te krijgen vaker achter de grill te gaan staan. Roy Schalkwijk, ook bekend als BBQ-Junkie, ontving de ‘BBQ BLOGGER of the year’ award en de titel ‘BBQ BOOK of the year’ ging naar ‘Het vuur de baas’ van Noskos, waarvan de jury dit bijzondere boek een ‘barbecue juweeltje’ noemde.

Luxe ingrediënten

Vanuit het Nationale BBQ onderzoek werden actuele consumenten ontwikkelingen gedeeld. BBQ-en blijft een razend populair fenomeen dat staat voor gezelligheid, feest, lekker, buiten, vakantiegevoel en vrijheid. De opkomst van de BBQ-connaisseur zien we terug in de trends naar meer luxe ingrediënten op de BBQ en aandacht voor andere BBQ technieken zoals slow cooking en roken.

Lees ook: Verrassen met bijzonder barbecuevlees

BBQ nog steeds domein van de mannen

Opvallende conclusie uit het Nationale BBQ onderzoek is dat vrouwen aanmerkelijk minder tijd besteden aan BBQ’en dan mannen. Grofweg in de helft van alle BBQ momenten staat er een man achter de grill. In een derde van de gevallen wisselen man en vrouw elkaar af. En maar bij zo’n veertien procent van alle BBQ’s wordt het vuur beheerst door een vrouw. Dat is niet bepaald een genderneutrale aangelegenheid. Ook qua grill prestaties waren er verrassende resultaten qua seksen. Vrouwen geven zichzelf voor hun BBQ prestatie gemiddeld een lager cijfer (6-) dan de gemiddelde grillende mannen (6,5).

BBQ Challenge

Deze onderzoeksresultaten waren voor de Stichting Nationale BBQ weken aanleiding om vrouwen te activeren om meer en beter te BBQ’en. Naast het uitgeven van een BBQ glossy VUUR (gratis verkrijgbaar bij BBQ verkopende winkels), en speciale Masterclasses door en voor vrouwen, wordt een M/V BBQ Challenge gehouden.

Teams van twee personen (mannen of vrouwen) gaan onderleiding van een vakkundige jury aan de slag om te kijken of de onderzoeksresultaten dat mannen beter BBQ’en in de praktijk ook echt klopt. De M/V BBQ Challenge zal tijdens de Nationale BBQ weken de volgende plaatsen aandoen:

  • 21 april Intratuin, Hilversum
  • 28 april Intratuin, Nuenen
  • 5 mei Tuindorado, Drachten
  • 12 mei Intratuin, Halsteren
  • 19 mei Kookpunt, Rotterdam
  • 26 mei Tuincentrum Osdorp

De eerste M/V BBQ Challenge werd tijdens BBQ-day gehouden tussen teams van twee vrouwelijke en mannelijke foodbloggers en werd verrassend gewonnen door het vrouwen team.

Deelname aan deze M/V BBQ Challenge is gratis en inschrijven kan op de site www.nationalebbqweken.nl.

Bekijk ook ons dossier over barbecue

Reageer op dit artikel