blog

Barbecue je stress weg

Strategie 2553

Grote kans dat je weet dat ik een fervent barbecuer ben, als je het tenminste interessant genoeg vindt om mij een beetje te volgen. Noem het een uit de hand gelopen hobby, wat intussen een behoorlijke passie is geworden.

Barbecue je stress weg

Vlees in combinatie met gloeiend houtskool geven mij gewoon een gevoel van pure ontspanning, het ultieme anti-stressmiddel. Daar kan geen valeriaan tegenop, want ook ik heb wel eens last van stress. Zeker nu het weer drukker wordt en er geen onsje personeel op de markt te koop is.

Een enorm leuke bijkomstigheid van deze manier van koken, zijn de barbecuewedstrijden. Zelf doe ik met de Osdorp Grillers regelmatig mee met de KCBS-wedstrijden, waarbij chicken, ribs, pork en brisket de vaste categorieën zijn. Daarnaast heb je de culinaire wedstrijden, waarbij teams complete gerechten op de barbecue maken. Hoe leuk is het dan als ze je vragen om tijdens een van die culinaire wedstrijden te jureren?

Onlangs had ik dat geluk jurylid te mogen zijn. Niet alleen spannend, ook ontzettend leerzaam. Het niveau tijdens dit soort wedstrijden is soms bizar hoog. Het leverde mij dus kennis en als bonus veel plezier op. Creatief omgaan met de barbecue is echt een pure uitdaging. Een van de redenen waarom je je er als vakslager in zou moeten verdiepen. Ik snap als geen ander dat de gemarineerde, dunne speklapjes lekker voor je marge zijn. Maar er is een grote, nog altijd groeiende groep barbecuers die meer wil dan dat. Open je ogen en spits je oren, ga eens langs tijdens een barbecuewedstrijd. Je steekt er altijd wat van op. Steek in je vrije tijd de houtskool in je barbecue aan en ga het gevecht met het vuur aan, zodat je het leert bedwingen en de controle hebt over wat je maakt. Want dan kun je je klant het beste adviseren.

Misschien word je wel net zo enthousiast als ik en start je een eigen barbecueteam. Het is weliswaar tijdrovend, maar ook een verrijking en, zoals eerder gezegd, ideaal om te ontstressen. En als je eenmaal om bent, kun je de klant ook beter overtuigen van iets wat mij altijd van het hart moet als ik het over barbecueën heb: barbecueën kun je het hele jaar door. Het is veel meer dan in de zomer een paar sateetjes en burgers laten verbranden en er een kant-en-klare huzarensalade uit de super bij te serveren. Of het kwik nu plus 20 of min 10°C aangeeft, de barbecue gaat bij mij gewoon aan!

Meer bbq-inspiratie opdoen? Bekijk dan hier ons bbq-dossier.

 

Reageer op dit artikel