artikel

10 jaar onderwijs: ‘Meer inzet op kwaliteit en samenwerking’

Strategie 485

De afgelopen tien jaar hebben er bij de slagersvakopleidingen van SVO diverse verschuivingen plaatsgevonden, constateert Onderwijsmanager Rinus de Rijder. ‘Vroeger kregen we de vraag van slagers of we een student wilden opleiden, terwijl ondernemers nu aan ons vragen of we een nieuwe werknemer hebben.’ Ook verzorgen steeds meer slagers gastlessen. ‘Samen kunnen we de nieuwe generatie enthousiast maken voor het prachtige vak.’

10 jaar onderwijs: ‘Meer inzet op kwaliteit en samenwerking’
Studenten kunnen nu zelf hun eigen leerroute bepalen. Zo wordt het uitbenen niet meer klassikaal geleerd, maar wordt voor geïnteresseerde studenten een workshop of masterclass verzorgd. Beeld: SVO

Momenteel is het lastig om aan studenten te komen, weet SVO-onderwijsmanager Rinus de Rijder. Tien jaar geleden was dat volgens hem heel anders. ‘Toen had een slager een student/medewerker die opgeleid moest worden. Daarvoor nam hij dan contact op met SVO. Nu komen de slagers naar ons toe met de vraag of wij medewerkers voor hen hebben. De werving is heel anders geworden. Daardoor zijn we nu minder bij de slagers te vinden en meer bij vmbo-scholen om voorlichting te geven over hoe mooi het slagersvak is. Daarnaast nodigen we ook scholen uit om eens bij ons langs te komen. Tot basisscholen aan toe. Zo willen we laten zien hoe aantrekkelijk het slagersvak is.’

Hij vindt het jammer dat er steeds minder jongeren kiezen voor het slagersvak. ‘Het kost ons nu veel moeite om jongeren te werven, terwijl aan de andere kant veel slagers op zoek zijn naar vakbekwaam personeel en ook echt iets te bieden hebben.’

Gelukkig merkt hij dat de voorlichting bij scholen zijn vruchten afwerpt. ‘De afgelopen twee jaar hebben we positieve verbindingen gemaakt met vmbo-studenten. Ook Meat Your Future Karavaan van de KNS heeft hieraan bijgedragen. Door alle voorlichtingen wordt het vak in een ander daglicht gezet. We vertellen over de positieve aspecten, zoals het feit dat studenten echt een vak leren ten opzichte van andere, algemene opleidingen en dat ze na hun studie gegarandeerd aan het werk kunnen. Zo trekken we jongeren over de streep die er misschien nooit aan hadden gedacht om slager te worden.’

SVO Onderwijsmanager Rinus de
Rijder vindt het jammer dat er steeds minder jongeren kiezen voor het slagersvak. ‘Het kost ons nu veel moeite om jongeren te werven, terwijl aan de andere kant veel slagers op zoek zijn naar vakbekwaam personeel en ook echt iets te bieden hebben.’

Leerroute

Ook op het gebied van onderwijs is er volgens De Rijder veel veranderd. ‘Tien jaar geleden was het onderwijs nog modulair en competentiegericht, terwijl we nu hebben gekozen voor klassikaal- en digitaal onderwijs aangevuld met praktijklessen. Studenten kunnen nu zelf hun eigen leerroute bepalen. Bijvoorbeeld het uitbenen, dat leren we niet meer klassikaal. Voor de studenten die het uitbenen graag willen leren, organiseren we een workshop of masterclass en we vragen een specialist om deze te verzorgen. Zo wordt veel meer ingezet op kwaliteit en de individuele opleidingsbehoefte van de student. Op deze manier werken we aan gepersonaliseerd leren.’

Daarnaast gaan de studenten veel minder vaak naar school dan vroeger. ‘Veel slagers denken met een zekere heimwee terug aan hun jaren op de voltijdopleiding, de dagschool in Utrecht, waar ze de hele week naar school gingen. Die tijd is voorbij. Nu gaan de studenten één dag in de week naar school en zijn ze vier dagen per week op het leerbedrijf.’ Dat is in zijn ogen een goede zaak. ‘Studenten leren nu vanuit de praktijk en op school wordt voor verdere (theoretische) verdieping gezorgd. De rol van de praktijkopleider is dus steeds belangrijker geworden.’

Samenwerking met slagers. Hij merkt een duidelijke verschuiving. ‘Het aantal slagersstudenten is in de loop der jaren gedaald, en door overheidsbezuinigingen is ons Kenniscentrum verdwenen. Vroeger nam een mbo-adviseur wel vier keer per jaar een kijkje bij het leerbedrijf en werden er ook slagers bezocht die op dat moment geen student hadden. Tegenwoordig komen de adviseurs nog maar twee keer per jaar langs en zien ondernemers zonder studenten de adviseurs waarschijnlijk helemaal niet meer. Maar het positieve is dat we op onze school nu veel meer slagers tegenkomen die waanzinnig mooie gastlessen verzorgen. Daar zijn we erg blij mee. We zetten nu veel meer in op gastlessen en hebben de slagers om meer betrokkenheid gevraagd. Die samenwerking vinden we heel belangrijk. Het opleiden kunnen we niet alleen. Daarom zou ik alle vakmensen willen oproepen om met ons samen te werken en hun expertise met ons te delen.’

Blurring

Naast specifieke vleesopleidingen, zoals de opleidingen tot slager, verkoopmedewerker slagerij en productiemedewerker vleesbewerking, – slagerij of – slachtproces, is er tegenwoordig ook een algemene foodbrede voltijdopleiding voor een baan in de foodbranche: Generation Food. De Rijder vindt dat een goede ontwikkeling. ‘Blurring kom je inmiddels overal tegen. Zo zijn er nu zelfs kledingzaken die ook voedsel verkopen. Ook bij de slager zie je steeds meer producten uit andere branches verschijnen. Dan is het goed om over een foodbrede kennis te beschikken.’

Toekomst

Volgens De Rijder spelen in de (nabije) toekomst twee belangrijke ontwikkelingen een rol: duurzaamheid en de technologie. Op het gebied van duurzaamheid trekt hij de vergelijking met roken: ‘Vroeger was het heel normaal om overal te roken. Tegenwoordig is dat ‘not done’. Ik verwacht dat het straks ook zo gaat met duurzaamheid. Klanten worden op dit gebied steeds kritischer en verwachten speciale verpakkingen, duurzaam vlees et cetera. Het is belangrijk om daar als slager op in te spelen.’

Steeds vaker wordt SVO door slagers benaderd met de vraag of er nieuwe medewerkers voor hen zijn.

Ook technologische ontwikkelingen zijn volop gaande. ‘De slagerij loopt hierin niet voorop en men ziet de techniek veelal als bedreiging. Slagers hebben vaak een enorme passie voor het vak, maar hebben veelal niets met technologie. Toch is het belangrijk om ook daar kennis van te hebben. Een app is niet alleen handig voor een bank of McDonald’s, maar kan tevens toegevoegde waarde hebben voor de slager. Dit kan juist een grote kans zijn. Het Internet of Things is volop in ontwikkeling. Maak daar gebruik van’, adviseert hij. ‘Anders komt de concurrentie straks uit een heel andere hoek. ICT-producenten zouden bijvoorbeeld een app kunnen ontwikkelen waarvoor ze een markt zoeken. Dat zou zomaar de vleesmarkt kunnen zijn. De technologische ontwikkelingen bieden zowel kansen als bedreigingen. Het is goed om daarop te letten en erop in te spelen.’

Voordelen technologie

Het Internet of Things biedt allerlei voordelen, benadrukt de onderwijsmanager. ‘Zo kunnen slagers er hun marktgebied gemakkelijk mee vergroten. Slagers denken vaak dat klanten vanzelf wel naar hen toekomen, maar wellicht is de doelgroep veel groter als de producten online besteld kunnen worden. Daarnaast biedt de technologie nog veel toegevoegde waarde. Denk aan automatische temperatuurmetingen en het gebruik van biosensoren die microbiologisch bederf kunnen aantonen. Mijn advies is om te kijken hoe andere sectoren het technologievraagstuk oppakken. Zorg dat je niet achter gaat lopen op het gebied van kennis. Ook hierbij kan SVO helpen.’

In de lessen wordt ook al volop rekening gehouden met technologische vooruitgang. ‘Daarbij proberen we onder meer vanuit verschillende sectoren kennis te delen. We koppelen bijvoorbeeld een ICT-student aan een student-slager en laten hen samen een opdracht uitvoeren. Dat is erg waardevol.’

Tien jaar geleden was het onderwijs nog modulair en competentiegericht, terwijl SVO nu heeft gekozen voor klassikaal- en digitaal onderwijs aangevuld met praktijklessen.

Springlevend vak

De toekomst ziet De Rijder positief tegemoet. ‘Het belangrijkste is dat het vak nog steeds springlevend is. Het is absoluut geen uitstervend beroep. Al zal een goede werving en selectie van nieuwe studenten de komende jaren nog steeds heel belangrijk blijven. Er zijn heel veel kansen. Ik denk als we over tien jaar weer terugkijken op de afgelopen jaren, dat we dan zeggen dat er de afgelopen jaren grote stappen zijn gemaakt op het gebied van technologie en duurzaamheid.’

Daarnaast hoopt hij dat nog meer slagers SVO benaderen om zich aan te melden voor gastlessen. ‘Dat willen we heel graag. Samen met de ondernemer studenten opleiden en samen de jeugd van tegenwoordig enthousiast maken voor het slagersvak. Wie kan dat beter dan iemand die al jarenlang zijn vak met heel veel passie en kennis uitvoert.’

Dit artikel is verschenen in de jubileumspecial van Vleesmagazine. Meer van dit soort artikelen lezen? Vraag dan snel een voordeelabonnement aan. 

Reageer op dit artikel