artikel

Verleg uw grenzen

Strategie 20

Resultsplus bestond onlangs 10 jaar en dat was aanleiding om, samen met JazztoConcern, een workshop te organiseren met als thema improvisatie en verandering. In dit artikel diep ik dit thema graag nog verder uit.

Verleg uw grenzen

Onlangs las ik ‘The future of shopping’ van Jorg Snoeck en Pauline Neerman. In het boek worden de meest recente ontwikkelingen binnen de retail wereldwijd in beeld gebracht. Ik heb soms met verbazing kennis genomen wat er allemaal al mogelijk is. Niet alleen op het gebied van bestellen en betalen, maar vooral ook in het gedrag van de consument. Kijk alleen maar naar de ontwikkeling van het contactloos betalen. Hoe snel is dat niet ‘gewoon’ geworden? Bedrijven als Amazon, Apple en Google weten door uw surfgedrag al eerder dat u iets nodig hebt dan dat u het zelf heeft bedacht. Ook Albert Heyn weet dankzij de Bonuskaart precies welke artikelen u koopt en in welke frequentie.

Anticiperen

In de 10 jaar dat Resultsplus bestaat is er veel veranderd. Wij zijn veranderd en daardoor zijn onze bedrijven ook veranderd. Soms gingen de aanpassingen vanzelf. Soms is er meer nodig om doorbraken te forceren om voor continuïteit in de toekomst te zorgen. Voor succesvolle verandering is innovatie nodig. Om succesvol te innoveren, moet aan een paar voorwaarden worden voldaan:

  • Welke kaders/grenzen zijn er? Kaders geven richting, maar kunnen ook een belemmering vormen voor verdere ontwikkeling.
  • Bewust zijn van de omgeving. Past uw bedrijf nog bij uw klanten?
  • Creativiteit; vermogen tot improvisatie.
  • Financiële rust en rust en ruimte ‘in het hoofd’.

Mini workshop innoveren

Komende weken staat de vakantie voor de deur. Tijd om te ontspannen, maar ook een tijd van reflectie op het eigen handelen. De volgende vragen helpen u hierbij op weg: u kunt uw gedachten gewoon onder de vragen noteren.

  • Op welke onderdelen verliest u zichzelf in controle, waardoor er onvoldoende aandacht is voor de omgeving?

 

  • Welke variabelen en middelen staan er tot uw beschikking om te kunnen improviseren?

 

  • Welke kaders of grenzen bepalen/ beperken uw speelveld?

 

  • Wat zou u doen als alles mogelijk is?

 

De grootste beperking bij verandering zijn de grenzen die u uzelf (al dan niet bewust) heeft opgelegd.

Reageer op dit artikel