nieuws

Tweevoudig Spareribs Trophy-winnaar verklapt ‘geheim’ op Radio 538

Slagersnieuws 577

William Hermanussen, sinds maandag tweevoudig winnaar van de Spareribs Trophy, heeft daags na het behalen van die tweede titel zijn ‘geheim’ verklapt op de radio. De eigenaar van Keurslagerij & Catering William Hermanussen uit Overasselt deed dat tijdens de 538 Ochtendshow van Frank Dane op Radio 538.

Tweevoudig Spareribs Trophy-winnaar verklapt ‘geheim’ op Radio 538
William Hermanussen. (foto: Keurslagerij & Catering William Hermanussen)

Radio 538-dj Frank Dane en zijn sidekicks noemden William Hermanussen ‘een held’, wiens overwinning door alle aandacht voor de Elfstedenzwemtocht van die andere held, Maarten van der Weijden, ‘in de schaduw’ was komen te staan.

Sterke punten

Op de vraag wat het geheim van Keurslagerij & Catering William Hermanussen is, antwoordde de slager: ‘De kruiding, de marinade, het uitsnijden en de afwerking, dat zijn denk ik de sterke punten van ons.’ De radiomakers vroegen William Hermanussen of hij het varken ‘al marineert als het nog rondloopt’. ‘Dat zou makkelijk zijn, maar dat is niet het geval’, reageerde de tweevoudig Spareribs Trophy-winnaar lachend, om vervolgens het team van de 538 Ochtendshow en de radioluisteraars te laten kennismaken met al het werk dat wordt verzet voordat spareribs op het bord belanden.

‘Alles weten’

William Hermanussen gaf in eerste instantie aan dat de spareribs worden uitgesneden uit de ribben, en vervolgens worden gemarineerd, maar Frank Dane gaf aan ‘alles te willen weten’. Daarop vertelde de Keurslager en cateraar uit Overasselt dat hij twee marinades gebruikt, die worden samengevoegd en waaraan wat extra ketjap en extra losse kruiden worden toegevoegd. Het ‘papje’ dat daardoor ontstaat gaat twee uur met de spareribs in een grote mengkom. ‘In die tumbler worden de spareribs heel goed gemarineerd’, aldus William Hermanussen. ‘Dat gebeurt vacuüm, waardoor de marinade meer in het vlees trekt. Vervolgens blijft het minimaal 24 uur staan, waardoor het goed kan intrekken. Het afbakken gebeurt op een speciale wijze, volgens een programma dat we zelf hebben ontwikkeld.’

Grillen

‘En is het grillen ook belangrijk?’, vroeg Frank Dane. William Hermanussen antwoordde: ‘Jazeker. Om de spareribs goed af te bakken en ze voldoende smaak en bite te geven. Want je wilt nog wel ergens op bijten en een bepaalde smaak in je  mond krijgen. Ze gaan op een lagere temperatuur in de combisteamer en daar doen we best heel veel vocht erbij om ze sappig te houden. Op het laatste moment grillen we de spareribs af. Dan krijgen ze een mooie kleur en blijven ze heel sappig.’

Binnenhof Barbecue

Als winnaar van de Spareribs Trophy, de prijs waarop hij ook vijf jaar geleden beslag wist te leggen, verzorgt William Hermanussen in de eerste week van juli de Binnenhof Barbecue, waarbij tal van bewindslieden en parlementariërs van de partij zijn. ‘Een superaangelegenheid om naartoe te mogen’, stelt de slager en cateraar. ‘We kijken er behoorlijk naar uit, want het is toch een pluim op ons werk.’

Reageer op dit artikel