nieuws

NSM: ‘Deelname betekent onderscheidend vermogen’

Slagersnieuws 2435

De Noordelijke Slagers Manifestatie (NSM) staat voor de deur. ‘Een uitgesproken mogelijkheid om te laten zien dat je als vakman aan de weg timmert’, aldus bestuurslid Jan Nederhoed. De inschrijving is verlengd tot en met donderdag 28 september.

NSM: ‘Deelname betekent onderscheidend vermogen’
NSM-bestuurslid Jan Nederhoed uit Leek.

In Zwolle vindt op maandag 2 oktober de feestelijke prijsuitreiking van de Noordelijke Slagers Manifestatie (NSM) plaats. De keuring van de inzendingen is op zaterdag 30 september. Het laten keuren van producten vergroot het onderscheidend vermogen van een onderneming. Om twijfelaars tóch over te halen om deel te nemen aan de keuring is de inschrijving verlengd tot en met donderdag 28 september. ‘We hebben inmiddels een kleine 600 producten te keuren, maar daar kunnen er nog wel wat bij’, vindt bestuurslid Jan Nederhoed uit Leek.

Onderscheidend vermogen

Op de vraag waarom een slager moet deelnemen aan de NSM, antwoordt Nederhoed: ‘Omdat het een uitgesproken mogelijkheid is om te laten zien dat je als vakman aan de weg timmert. Door je producten te laten keuren, kun je aantonen dat je kwaliteit verkoopt. Bovendien is het een kans om uit te dragen dat je een moderne vakman bent, door bijvoorbeeld geen gewone boerenleverworst in te leveren, maar een echte huisgemaakte Hausmacher. Door deelname aan een vakwedstrijd kun je je écht onderscheiden.’

Winnaars uit het verleden hebben zichzelf goed op de kaart kunnen zetten volgens Nederhoed. ‘Het kan een grote impact hebben, waardoor de omzet omhoog gaat. Dat is natuurlijk uiteindelijk wat je wil. Plus dat je de een grotere marge kan hanteren als je kan aantonen dat je producten van goede kwaliteit zijn. Dan gaat de brutowinst ook nog omhoog. Wat wil je nog meer?’

Leerlingenwedstrijd

Ook voor leerlingen bestaat de kans zich in te schrijven. ‘Een betere les kun je niet krijgen’, vindt Nederhoed. ‘Wat is er nou mooier om je product te laten keuren door een deskundige vakjury en daar een compleet rapport over te ontvangen. Dan weet je precies wat beter kan en dat is een mooie les.’ Leerlingen mogen ook plaatsnemen aan de jurytafels tijdens het jureren. ‘Ook daar kunnen zij veel van leren: waar moet je op letten, wat kan er beter, wat is er minder goed et cetera.’

Keuring erwtensoep

Er wordt dit jaar een extra prijs uitgereikt aan de slager die de lekkerste erwtensoep weet te maken. Iedere deelnemer aan de NSM vakwedstrijden mag gratis meedoen aan de erwtensoepwedstrijd. De enige voorwaarde is dat er tenminste drie producten worden gekeurd tijdens de normale NSM vakwedstrijden. De deelname aan deze wedstrijd is gratis. Bij de inlevering van de wedstrijdproducten kan een liter erwtensoep worden bijgeleverd onder vermelding van het inschrijfnummer. Nederhoed: ‘Ook hier geldt dat het winnen van deze prijs een leuke opsteker is aan het begin van het seizoen. In het verleden heeft de winnaar van deze categorie in de eerste week na de wedstrijd 2000 liter erwtensoep gemaakt.’

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt plaats op maandag 2 oktober vanaf 17.00 uur in het Van der Valk Hotel in Zwolle. De producten die door de jury worden bekroond met een ‘goud met ster’ worden tentoongesteld tijdens de NSM. Journalist en schrijver Tom Egbers overhandigt de winnaars hun prijzen.

De redactie van Vleesmagazine is maandag 2 oktober uiteraard van de partij en doet verslag van de vakwedstrijden.

Reageer op dit artikel