nieuws

Dirk verbijsterd over dagvaarding Varkens in Nood

Slagersnieuws 302

Dirk is verbijsterd over de rechtszaak die Varkens in Nood aanhangig heeft gemaakt. De stichting eist dat Dirk stopt met verkoop van ‘onrechtmatig geproduceerd’ varkensvlees. De zitting is dinsdag 23 mei bij de Rechtbank in Haarlem.

Dirk verbijsterd over dagvaarding Varkens in Nood
Foto: Koos Groenewold

Dirk is gedagvaard door Stichting Varkens in Nood vanwege het feit dat leveranciers in strijd zouden handelen met de geldende wettelijke normen die er zijn voor het produceren van vlees en het houden van vee.

Verkoop varkensvlees

‘Ondanks meerdere verzoeken om aan te geven om welke houders van vee en toeleveranciers dit gaat, is hier nooit een reactie op gekomen’, laat Dirk vandaag in een persbericht weten. De door Varkens in Nood gestarte procedure valt volgens de keten niet te rijmen met de publicaties van de eigen onderzoeken van Stichting Varkens in Nood over de verkoop van varkensvlees door Dirk.

Tweede plek op ranglijst

‘Volgens deze publicaties behoort Dirk tot de best scorende supermarkten op basis van de beoordeling van Stichting Varkens in Nood. Tijdens de Varkensvleesmonitor van februari toont Dirk met een tweede plek op de ranglijst aan een hoog aandeel duurzaam varkensvlees in het assortiment te hebben’, aldus Dirk.

Een van de best presterende supermarkten

De keten herkent zich dan ook op geen enkele wijze in het standpunt dat Varkens in Nood over Dirk inneemt en begrijpt niet waarom Dirk als een van de best presterende supermarkten voor de rechter wordt gedaagd. ‘Juist een partij als Varkens in Nood moet de initiatieven van Dirk toejuichen in plaats van afvallen.’

Rechtszaak leek van de baan

Even leek het er op dat de rechtszaak tegen Dirk mogelijk van de baan zou zijn. Dat liet Varkens in Nood-directeur Hans Baaij in maart aan het supermarktvakblad Distrifood weten. Aanleiding was dat Dirk inderdaad goed scoorde in de Varkensvleesmonitor, een maandelijkse ranglijst waarop te zien is hoe ketens scoren met het aandeel varkensvlees met minimaal één ster Beter Leven-keurmerk in het schap.

Dirk voor rechter gesleept

‘Eén zwaluw maakt nog geen zomer, dus we wachten in ieder geval volgende maand nog af’, maakte Hans Baaij nog een voorbehoud. Varkens in Nood sleepte Dirk in juli 2016 voor de rechter. Volgens Varkens in Nood is er in de Nederlandse varkenshouderij sprake van 120 misstanden, waarvan een groot deel in strijd is met de wet. ‘Dit onrechtmatig geproduceerd vlees vindt onder andere zijn weg naar de schappen van Dirk van den Broek. In 2011 was Dirk de eerste Nederlandse supermarktketen die beloofde dit varkensvlees vervangen zou worden door varkensvlees met het Beter Leven-keurmerk één ster. Anno 2017 verkoopt Dirk evenwel nog volop varkensvlees dat niet conform de wet geproduceerd is’, aldus Varkens in Nood.

Enorme stappen Dirk

Voor wat betreft varkensvlees zijn er de afgelopen jaren door Dirk enorme stappen gezet. Dirk voldoet voor bijna het gehele assortiment aan de uitgangspunten van het 1 ster Beter Leven-keurmerk.

Reageer op dit artikel