nieuws

Nathan Burggraaf: ‘Winnen van de ring begint te landen’

Slagersnieuws 317

‘Het moest wel even landen. In eerste instantie kon ik het helemaal niet geloven’, zegt Nathan Burggraaf van Burggraaf, keurslager in Culemborg enkele dagen nadat hem tijdens de feestelijke uitreiking bij SVO in Houten de Gouden Slagersring 2017 om de vinger is geschoven. Burggraaf schreef de strijd om de ring op zijn naam met Sukadebraad.

Nathan Burggraaf: ‘Winnen van de ring begint te landen’

Zijn inmiddels overleden opa Nico nam deel aan de wedstrijd, zijn vader Henk zond producten in, maar het is Nathan die de eerste Burggraaf is, die toetreedt tot de Broederschap van de Gouden Slagersring. ‘Het is mooi dat ik nu als derde generatie meedoe en win’, aldus de Culemborgse slager.

Top-5

‘Ik had wel een goed gevoel over het product en ik hoopte erop, maar de verbazing was groot’, zegt de winnaar van de Gouden Slagersring 2017. Met zijn Sukadebraad, dat zowel koud als warm kan worden geconsumeerd, voerde de 26-jarige Burggraaf de top-5 aan die verder bestond uit Theo Beerens van Slagerij Beerens in Eindhoven (tweede met kipfilet), Jilles Kramer van Slagerij Jilles Kramer in Broek op Langedijk (derde met Butcher’s cake), Franz Gerritschen van Slagerij Worstmakerij Gerritschen in Zevenaar (vierde met Wurstenstrudel) en Hans de Goeij van Gildeslager De Goeij in Vianen (vijfde met Ossobuco-rollade). ‘Ook allemaal toppers’, voegt Burggraaf toe.

Verbazing en verrassing

Hij hield er ‘niet veel rekening mee’ met de eer te gaan strijken, ook niet toen zijn product met als basis stukjes doorregen – ‘zodat het niet te droog is’ – sukade uit de 63 inzendingen tot de vijf voor de prestigieuze prijs genomineerde bleek te behoren. ‘De verbazing en de verrassing waren des te groter’, vervolgt hij. ‘Nu begint het te landen. Ik krijg vele en leuke reacties van collega’s uit de branche en van klanten. Het persbericht dat Vleesmagazine na de uitreiking heeft rondgestuurd, stond al snel op de site van een lokale krant. Ik heb meteen volop Sukadebraad gemaakt.’

Begon te leven

Maar ook voorafgaand aan de prijsuitreiking was het al opgepikt door de media. Burggraaf: ‘Daar heb ik zelf niets voor hoeven doen; het persbericht van Vleesmagazine over de genomineerden stond gelijk in de krant. Mensen in de winkel hadden het erover en toen begon het te leven.’

1e plaats, winnaar Gouden Slagersring 2017: Sukadebraad van Nathan Burggraaf. Foto: Jan Willem Schouten

Drie toepassingsmogelijkheden

Zijn winnende product heeft volgens wedstrijdleider Paul van Trigt maar liefst drie toepassingsmogelijkheden: als vleeswaar, als snack en als maaltijdcomponent. ‘Het product is zeer innovatief. Het heeft de karakteristieke, volle smaak van stoofvlees en is zeer mals. De combinatie van kruiden, vlees en jus is erg mooi’, aldus Van Trigt.

Aantekeningen

‘Voorafgaand aan de inzendtermijn dacht ik al wel twee, drie maanden: ‘Wat zou iets moois kunnen zijn voor de Gouden Slagersring?’ Steeds als ik me iets bedacht, schreef ik het op en vanaf een week of zes voor de wedstrijd heb ik al die aantekeningen erbij gepakt’, legt de winnaar uit. ‘Er was niet een specifiek moment waarop ik Sukadebraad bedacht. Het is een proces geweest waarin het zich vormde. Al doende kom je erachter hoe je dit product kunt vermarkten.’

Huiverig

In zijn winkel laat Burggraaf klanten het product koud proeven, de wijze waarop hij Sukadebraad zelf het lekkerst vindt – ‘als snack of in plakjes op een wit knapperend broodje’. ‘Klanten zijn geïnteresseerd en tijdens een praatje vertel ik hen het verhaal erbij. Dat wordt gewaardeerd’, aldus de Culemborgse slager. ‘Maar ik merk ook dat er een groep klanten is, die huiverig zijn. Ik ben zelf een aspic-liefhebber, maar in Nederland zijn we het gebruik van aspic niet gewend.’

Cliché

Volgens Burggraaf, die in 2016 ook al tot de genomineerden behoorde, is niet zozeer het eindproduct, maar ‘het bezig zijn met innoveren’ voor ambachtelijke slagers de belangrijkste reden om deel te nemen aan de strijd om de Gouden Slagersring. ‘Dáár zit ‘m de winst’, stelt hij. ‘Het is een cliché, maar meedoen is belangrijker dan winnen. Je bent bezig met innoveren, en ongeacht of je product wel of niet wordt genomineerd, je ontvangt altijd een juryrapport over je inzending. Daarmee verbeter je je eigen productieproces. En dat is altijd belangrijk, of je nu jong bent of al wat langer meeloopt in het vak.’

Wilt u meer weten over toekomstige edities van de Gouden Slagersring en/of andere vakwedstrijden, abonneer u dan op de nieuwsbrief van Vleesmagazine

Lees in het aprilnummer van Vleesmagazine het winnende recept van Nathan Burggraaf en van de overige genomineerden. Nog geen abonnee? Abonneer u dan op Vleesmagazine.

Reageer op dit artikel