nieuws

Hoogleraar: ‘Vlees past in gevarieerd en gezond dieet’

Slagersnieuws 177

‘We draven echt door.’ Dat zegt Aalt Bast, hoogleraar Humane Toxicologie van de Universiteit Maastricht, in De Volkskrant over de wijze waarop vlees en vleesproducten anno 2017 worden bekeken. ‘De gevaren van vlees eten worden overdreven.’

Hoogleraar: ‘Vlees past in gevarieerd en gezond dieet’
Foto: archief Vleesmagazine

Vlees of een beetje vlees past volgens Aalt Bast ‘wel degelijk in een gevarieerd en gezond dieet’. De hoogleraar Humane Toxicologie van de Universiteit Maastricht wijst er in De Volkskrant op dat vlees een belangrijke bron is van vitamine B12, meervoudig onverzadigde vetzuren, vitamine D3 (voor de botten) en eiwitten. ‘Allemaal stoffen die we ook uit andere voedingsmiddelen kunnen halen. ‘In principe kunnen we dus zonder vlees’, aldus Bast, ‘maar je krijgt die stoffen via andere voeding niet zo makkelijk in voldoende mate binnen’, aldus Bast, ‘zelf geen grote vleeseter’, in het artikel, waarin het imago van vlees – ‘nitriet, groeihormonen, antibiotica , salmonella, de gekke koeienziekte en verzadigd vet’ en ‘(mogelijk) kankerverwekkend’ – met hem wordt besproken.

Unieke bouwstoffen

Hij wijst ook op de unieke bouwstoffen die vlees bevat: heemijzer (een vorm van ijzer die makkelijk door het menselijk lichaam wordt opgenomen), creatine (een belangrijke energiebron voor de spieren), carnosine ( dat de spieren beschermt tijdens een krachtinspanning) en taurine (dat de hartspier versterkt).

‘We draven echt door’

De hoogleraar zegt zich te storen aan de wijze waarop vlees in een kwaad daglicht is komen te staan. Bast in de Volkskrant: ‘We draven echt door. Het gebruik van nitriet, groeihormonen en antibiotica is strak gereguleerd, zeker in Nederland. Daarbij neemt de overheid vaak het zekere voor het onzekere. Zo blijkt het ooit zo gevreesde nitriet, dat rauw vlees mooi roze kleurt, helemaal niet zo schadelijk als gedacht. Het heeft zelfs een gunstig effect op de bloeddruk.’

Kankerverwekkend

Bast heeft kan zich ook niet vinden in ‘kankerverwekkend’  als het gaat om bewerkt vlees en ‘mogelijk kankerverwekkend’ bij rood vlees. ‘Ik heb de onderliggende studies er eens op nageslagen, maar de risico’s in de Amerikaanse studies zijn erg klein, zitten dicht bij nul. Ze zijn vergelijkbaar met het verhoogde risico op dikke darmkanker als je 14 tot 20 uur tv kijkt per week. In Europa zijn zelfs helemaal geen risico’s hard gemaakt’, citeert het dagblad hem.

Verbranding

Volgens de hoogleraar moet bij vleesconsumptie wel goed worden gelet op de bereiding. Zodra vlees verbrandt, bijvoorbeeld op de barbecue, komen kankerverwekkende stoffen vrij. Volgens Bast kan dat een enkele keer geen kwaad: ‘Ons lichaam is goed in staat om schadelijke stoffen af te breken. Maar maak er geen gewoonte van.’

 

Reageer op dit artikel