nieuws

Pieter van Meel: ‘Cirkel is rond met Amsterdams hertenvlees’

Slagersnieuws 933

Wildgroothandel Pieter van Meel startte in maart met de verwerking van damhertenvlees uit de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het vlees vond gretig aftrek. In november gaat de jacht weer open.

Pieter van Meel: ‘Cirkel is rond met Amsterdams hertenvlees’
Pieter van Meel. Foto: Fotopersburo Dijkstra

Half maart van dit jaar werden de eerste damherten bij Pieter van Meel Wild & Gevogelte op het Food Center Amsterdam afgeleverd. De herten waren afkomstig uit de Amsterdamse Waterleidingenduinen. Met het einde van het jachtseizoen in zicht – de jachtperiode begint in september en loopt tot eind maart – ging het om een relatief korte periode. Directeur Thomas van Meel (25) schat dat de beheerders van Waternet die laatste weken zo’n zeventig damherten hebben geschoten. ‘Het was een prima periode om de samenwerking met onze nieuwe partners, Waternet en de beheerders, te testen en het systeem te finetunen.’

Bezwaren

Poelier en wildgroothandel Pieter van Meel sloot vorig jaar een contract met het Amsterdamse waterwinbedrijf over de aankoop en verwerking van damherten die in de duinen worden geschoten. Vanaf komende november is het damhertenvlees weer leverbaar. Met het oog op de bronsttijd besloot Waternet de jacht niet in september te starten maar deze twee maanden op te schuiven, ondanks aanhoudende bezwaren van faunabeschermers. Onlangs nog besliste de rechter in een zaak die door natuur- en dierenbeschermingsorganisaties tegen de provincie Noord-Holland was aangespannen dat de dieren mogen worden afgeschoten.

Uitdijende hertenpopulatie

De afspraken met Waternet werden gemaakt na jarenlange discussie in (onder andere) de Amsterdamse gemeenteraad over de groeiende problemen met de uitdijende hertenpopulatie. De herten zorgen behalve voor overlast en onveilige verkeerssituaties ook voor schade aan flora en fauna. Gemeenten en provincies besloten in te grijpen door ‘actief beheer’; hekken en wildroosters in het gebied hielpen onvoldoende en het verplaatsen van delen van de kudde naar het buitenland bleek niet haalbaar. De komende drie jaar zullen ruim tweeduizend herten worden gedood – volgens tellingen in april van dit jaar leven er een kleine vierduizend damherten in het gebied.

Amsterdamse economie

‘De politiek heeft daarom gezegd dat het vlees ten goede moet komen aan de Amsterdamse economie en aan de Amsterdamse bevolking’, vertelt Thomas van Meel. Het lag voor de hand dat zijn bedrijf hiervoor zorg zou dragen. Pieter van Meel stond bij wijze van spreken al jaren voor de deur als dé lokale specialist in wild van Nederlandse bodem. Van Meel: ‘We doen al tientallen jaren niet anders. We richten ons op Nederlands wild (alleen het merendeel van het gevogelte komt uit Frankrijk, red.) en leveren hoofdzakelijk aan afnemers in de stad.’ Het damhertenvlees vond zijn weg in de horeca en bij slagers in Amsterdam en omgeving (zie kader). Onderdeel van de afspraken was dat 20 procent van het damhertenvlees naar voedselbanken in de stad zou gaan in de vorm van gehakt of goulash. Van Meel vindt het mooi ‘dat we in Amsterdam Amsterdams hertenvlees kunnen eten’, vertelde hij aan Het Parool. Wat hem betreft, is de cirkel daarmee rond.

Lees meer over Wildgroothandel Pieter van Meel in Vleesmagazine nr. 9.

Reageer op dit artikel