nieuws

Nederlands team International Young Butchers’ Competition 2017 bekend

Slagersnieuws 40

Dennis de Geijter en Wiebe Merkus strijden volgend jaar om de Europese titel tijdens de International Young Butchers’ Competition 2017. De International Young Butchers’ Competition vindt plaats op 8 en 9 mei in het Oostenrijkse Imst.

Nederlands team International Young Butchers’ Competition 2017 bekend
Wiebe Merkus, Wessel Starink, Dennis de Geijter (v.l.n.r.). Foto: SVO vakopleiding food

Negen jonge slagers streden maandag 19 september om de eer tijdens het Nederlands Kampioenschap dat werd gehouden op de SVO-locatie in Houten. De wedstrijd bestond uit vier opdrachten: afzwoerden/uitbenen/verdelen en onderverdelen van een winkelham, verdelen en afvliezen van een technisch deel van de runderstomp, maken en presenteren van grill en barbecuespecialiteiten en een verrassingsopdracht. Na een spannende wedstrijd werd Wiebe Merkus Nederlands kampioen. Hij vormt samen met Dennis de Geijter, reserve-kandidaat in 2016, het Nederlands team. Wessel Starink werd dit jaar tweede, en is daarmee reserve-kandidaat en zeker van deelname in 2018.

Steeds succesvol

Vorig jaar behaalde het Nederlands team, bestaande uit Maarten Wolters en Wiebe Mulder, de tweede plaats in het landenklassement achter winnaar Zwitserland. Maarten Wolters werd bovendien eerste in het individuele klassement. De afgelopen jaren is het Nederlandse team steeds enorm succesvol. Ook in 2015 behaalde het Nederlands team, bestaande uit Kristian Grooten en Johan Augustinus, de tweede plaats. In 2014 wonnen Joey Baan en Nathan Burggraaf de Europese titel, voor de vierde keer op rij. In de jaren daarvoor wonnen Jeroen Kroon en Tommy Kuijten (2013), Marco van der Hout en Juan Lopez (2012), Leendert van Leeuwen en Sjouke Bouma (2011).

Nederlands team 2017

Het Nederlands team bestaat dus uit Dennis de Geijter en Wiebe Merkus. Dennis werkt bij slagerij Vugts in Diessen, Wiebe Merkus bij slagerij Otte Boersma in Eastermar. Dennis volgt de opleiding Winkelslager in Best en Wiebe de opleiding Slager in Groningen.

Voorbereiding

In samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) bereidt SVO vakopleiding food de Nederlandse deelnemers goed voor op de komend wedstrijd. Het team volgt tot mei 2017 een intensief trainingsprogramma om zich optimaal voor te bereiden waarbij vakdeskundigen worden ingezet voor instructie en oefening. Ook besteden de deelnemers in het (leer)bedrijf de nodige tijd aan de meegegeven opdrachten ter voorbereiding.

IBC

Dit jaar wordt de International Young Butchers’ Competition (IYBC) gehouden in Oostenrijk waar diverse landenteams strijden om de Europese titel. Elk jaar wordt deze vakwedstrijd voor jonge slagers georganiseerd door één van de leden van de International Butchers’ Confederation (IBC).

De wedstrijd bevat de volgende wedstrijdonderdelen:

  • Uitbenen, verdelen, vliezen en sorteren van een runderstomp
  • Het maken van een soepterrine, hartige taart of galantine
  • Vervaardigen van een gevuld braadstuk of gevulde rollade
  • Maken en presenteren van grill- en barbecuespecialiteiten
  • Vervaardigen van twee keukenklare producten
  • Het bereiden en presenteren van een hoofdgerecht met vlees

KNS

De Koninklijke Nederlandse Slagers is de branchevereniging voor de ambachtelijke slager in Nederland. De KNS schept omstandigheden voor de slager, zowel individueel als voor de hele branche, om succesvol te ondernemen. Vanuit de KNS worden voorwaarden en middelen gecreëerd om succesvol te zijn als ondernemer, werkgever en vakman.

SVO vakopleiding food

SVO vakopleiding food leidt vakmensen op voor slagerijen, visspeciaalzaken, groentespeciaalzaken, poelierbedrijven, supermarkten, industriële voedingsbedrijven en out of home-bedrijven, waaronder restaurants, fastfoodketens, cafetaria’s en andere fastservicebedrijven. SVO biedt mbo-opleidingen van niveau 1 tot en met 4, voor functies van medewerker tot manager, en een breed aanbod van vak- en vaardigheidstrainingen. Naast de BBL-opleidingen biedt SVO vanaf augustus 2016 op drie locaties een voltijd mbo-opleiding aan: Generation Food. ‘Dé opleiding tot de foodprofessional van de toekomst. Goed opgeleide medewerkers bepalen het succes van een foodbedrijf, deze vakmensen maken uiteindelijk het verschil. En SVO helpt hen dat verschil te maken’, aldus de onderwijsinstelling.

Reageer op dit artikel