nieuws

Young Butchers dol op vak en vlees

Slagersnieuws 61

Het Nederlandse team voor de International Young Butchers Competition 2016 heeft er weer een volle trainingsdag opzitten. Wiebe Mulder en Maarten Wolters verfijnen hun vaardigheden steeds verder, net als schaduwkandidaat Dennis de Geijter. Ze gaan hoge ogen gooien tijdens het kampioenschap op 6 en 7 mei in Frankfurt.

Young Butchers dol op vak en vlees
Dennis de Geijter (l), Maartens Wolters en Wiebe Mulder (r) vormden het team van 2016.

Het team trainde donderdag bij SVO in Zwolle. Om half 8 ’s ochtends werden de messen geslepen om met het eerste onderdeel te beginnen: het uitbenen, verdelen, vliezen en sorteren van een runderstomp in 90 minuten tijd. Kandidaat Dennis de Geijter, die als reserve-deelnemer meegaat, is erg tevreden over dit  onderdeel. ‘Dit ging me eigenlijk heel goed af’, vertelt hij niet zonder trots. Dennis (19) is erg blij dat hij mag meedraaien in het team; daarmee heeft hij zich alvast geplaatst voor deelname aan het kampioenschap IYBC in 2017. ‘Dit is voor mij extra trainingstijd, ik leer heel veel’, aldus de Limburger.

Aanstekelijk

Die leerschool geldt ook voor Wiebe Mulder en Maarten Wolters. Hun enthousiasme over de deelnamebereidheid aan dit kampioenschap werkt aanstekelijk. De mannen zijn dol op vlees en de creaties die ze daarmee kunnen maken, de afwisseling daarin en het contact met collega’s en klanten. ‘Door deel te nemen aan vakwedstrijden leren we elke dag bij’, zegt Wiebe. ‘Vlees is zo leuk om mee te werken, zo veelzijdig. Je kunt er heel veel mee.’

Maartens moeder is slager, net als haar vader overigens, maar daarvoor had Maarten aanvankelijk geen belangstelling. Tot hij na een stagedag in de bakkerij van zijn moeder (ze runt een slagerij/bakkerij), in de slagerij bleef hangen en daar ‘het licht’ zag. ‘Dat vond ik zo leuk dat ik de stage direct van de bakkerij naar de slagerij heb omgebogen. Sinds die tijd wil ik slager worden’, aldus Maarten. ‘De afwisseling is zo leuk, er is geen dag hetzelfde.

Wedstrijdonderdelen

Ook op de andere onderdelen is hard getraind, waarbij de deelnemers zich gesteund weten door deskundige slagers en opleiders van de KNS en SVO. Hoe de producten er precies gaan uitzien, blijft omwille van het wedstrijdelement nog even het geheim van de slagers, maar de vaste wedstrijdonderdelen naast het uitbenen zijn:

  • Het maken van een soepterrine, hartige taart of galantine.
  • Vervaardigen van een gevuld braadstuk of gevulde rollade (onder voorbehoud).
  • Maken en presenteren van grill- en barbecuespecialiteiten
  • Vervaardigen van twee keukenklare producten
  • Het bereiden en presenteren van een hoofdgerecht met kip

Op 6 en 7 mei gaat het gebeuren en de jonge slagers gaan voor de hoogste eer. Daarmee hopen ze Nederland het gouden eremetaal terug te geven. In 2015 lukte dat voor het eerst in vier jaar tijd niet, maar daarin willen Maarten, Wiebe en Dennis verandering in brengen.

Reageer op dit artikel