nieuws

Italië erkent elf Nederlandse Parmahamspecialisten

Slagersnieuws

Uit een groep van circa honderd detaillisten van over de hele wereld heeft Italië wederom een aantal Nederlandse verswinkels uitgenodigd Parmaham-specialist te worden. De elf winkels beschikken over pure vakkennis, passie en enthousiasme en de wil om de faam van de Parma verder uit te dragen.

Italië erkent elf Nederlandse Parmahamspecialisten
Slager Nico Englebert in Den Haag verrichte in maart samen met de Italiaanse ambassadeur Francesco Azzarello en Tina Rozema namens het Consorzio del Prosciutto di Parma, de aftrap van het Parmahamspecialistenprogramma. Foto: Consorzio del Prosciutto di Parma

‘Voor de bedrijven is het een prachtige uitdaging, want Parmaham is één van de Italië’s rijkste culinaire tradities en het Consorzio del Prosciutto di Parma beschermt de echtheid met het kwaliteitszegel van de Kroon, zodat de kwaliteit is gegarandeerd en extra omzet binnen handbereik ligt’, aldus Jacques van der Bend namens het Consorzio del Prosciutto di Parma. ‘Afgelopen jaar werd het Parmahamprogramma opgezet om de ware specialisten te erkennen en te belonen voor hun inzet. In maart ging het programma in Nederland officieel van start en werden de eerste Parmahamspecialisten, ook voor de consument, herkenbaar aan een speciaal logo.

Uitverkorenen

De uitverkorenen zijn dit keer de slagerijen

 • Huuskes in Enschede
 • Rensink in Borne
 • Zwaard in De Lier
 • La Cucina in Oisterwijk
 • Elings in Wageningen
 • Spoelder in Laren
 • Wapenaar in Vlaardingen
 • Poldervaart in Amsterdam
 • Kingsalmarkt in Amstelveen

en de delicatessenzaken

 • Oude Zuivelhuis in Haarlem
 • Jan de Bruijn in Den Haag

Alle deelnemers beschikken over uniek winkelmateriaal en worden betrokken bij speciale acties om hun erkenning te ondersteunen en verder uit te dragen.

Verdere uitbreiding

Het Parmahamspecialistenprogramma zal naar verwachting de komende jaren verder worden uitgebreid en ook andere gerespecteerde slagers en speciaalzaken zullen hiervoor worden uitgenodigd. Deelname is open voor een ieder die aan de gestelde eisen voldoet en die een effectieve bijdrage wil leveren aan de bekendheid en promotie van het product.

Beschermd streekproduct

Parmaham is een door de EU beschermd streekproduct (BBO) uit de regio Parma en is gemaakt van 100 procent natuurlijke en Italiaanse grondstoffen. Het proces van drogen resulteert in een ham met een laag vetpercentage, rijk aan mineralen, vitamines, en licht verteerbare proteïnen. Parmaham is minimaal twaalf maanden gerijpt en herkenbaar aan de Kroon. Het Consorzio del Prosciutto di Parma garandeert een 100 procent natuurlijk product; gebruik van nitraten, nitrieten of andere conserveringsmiddelen en kleurstoffen is bij wet verboden.

Reageer op dit artikel