nieuws

Reclame Code Commissie: ‘Dikbilvlees niet diervriendelijk’

Slagersnieuws

Makro verkoopt vlees van dikbilkoeien met ‘diervriendelijk’ en ‘puur natuur’ op de verpakking. Dat is consumentenmisleiding, oordeelt de Reclame Code Commissie (RCC). Wakker Dier had een klacht ingediend tegen dikbilvlees van het merk Arden’beef bij de Makro met ‘diervriendelijk’ en ‘puur natuur’ op de verpakking.

Reclame Code Commissie: ‘Dikbilvlees niet diervriendelijk’
Wakker Dier

‘Dikbilkoeien zijn doorgefokt op enorme spiergroei, vooral op de billen, voor extra veel biefstuk. De fokkerij is zo doorgeschoten dat natuurlijk bevallen haast niet meer mogelijk is’, aldus Wakker Dier. Bijna alle kalveren worden met een keizersnede geboren. In sommige Europese landen is het fokken met dikbilrassen daarom verboden. Wakker Dier is dan ook blij met de uitspraak van de RCC: ‘Dikbilvlees zou verboden moeten worden, en zeker niet met leugens worden aangeprezen.’

Genetisch defect

Op de vleesafdeling van Makro Amsterdam is rundvlees van het merk Arden’beef te koop. Dit vlees komt van ‘dikbilrunderen. Op de verpakking van het vlees staan de woorden ‘gegarandeerde kwaliteit – diervriendelijk – vrije uitloop – puur natuur’. Wakker Dier: ‘Hoewel deze runderen veelal in de wei lopen, horen de woorden ‘diervriendelijk’ of ‘puur natuur’ hier niet thuis. Dikbilrunderen zijn doorgefokt op een genetisch defect dat dubbele bespiering veroorzaakt. Dat zorgt niet alleen voor een grote biefstuk, maar ook voor routinematige keizersnedes en andere afwijkingen. De Dierenbescherming heeft dikbilrunderen uitgesloten van het Beter Leven-kenmerk, en staat het gebruik van de absolute term ‘diervriendelijk’ niet eens toe aan vlees waarop 3 Beter Leven-sterren prijken.’ De woorden ‘puur natuur’ horen volgens Wakker Dier niet thuis op een ras dat in de natuur niet eens zou overleven, omdat natuurlijke voorplanting onmogelijk is geworden. De RCC geeft Wakker Dier op beide punten gelijk.

Zwitserland en Scandinavië

In Zwitserland en Scandinavië is het verboden om dieren te houden waarbij keizersnedes routinematig moeten worden uitgevoerd. Hiermee is het houden van dikbilrassen zoals het Belgisch Wit Blauw en het Verbeterd Roodbont verboden. Ook in Nederland staan deze rassen ter discussie. Zo schreef Staatssecretaris Dijksma al in 2013 hierover: ‘Mijn standpunt is dat runderen natuurlijk moeten kunnen afkalven.’ De dikbilsector zelf stelt voor om door te fokken met de dieren en op die manier te zorgen dat in 2030 het aantal keizersnedes is afgenomen. Wakker Dier vindt dat veel te lang duren en wil dat de fok en vleesverkoop van dikbilrassen per direct wordt verboden.

Aanpassing

Een veroordeling door de Reclame Code Commissie leidt over het algemeen tot een aanpassing van de verpakking, zodat de klant niet meer wordt misleidt. Wakker Dier wil dat de Makro een stap verder gaat, en helemaal stopt met de verkoop van vlees van dikbilrassen. Wakker Dier: ‘Nederland heeft voldoende vleesrunderen rondlopen buiten in de wei, die wel in aanmerking komen voor het Beter Leven-keurmerk. Door dikbilvlees te verkopen, werkt de Makro mee aan het te ver doorfokken van dieren.’

Reageer op dit artikel