nieuws

Nieuwe wet met strengere eisen rondom de jacht in de maak

Slagersnieuws

In de Tweede Kamer wordt er maandag een nieuwe wet van staatssecretaris Dijksma besproken. Hierin wil zij vastleggen dat jagers eerst moeten bewijzen dat er te veel dieren van een bepaald soort zijn, voordat ze mogen schieten.

Nieuwe wet met strengere eisen rondom de jacht in de maak
Sharon Dijksma. Foto: Roel Dijkstra Fotografie

Compromis
De PvdA vindt namelijk dat de jacht in dienst moet staan van de natuur. In het verkiezingsprogramma stond nog dat de plezierjacht verboden moet worden. Maar de VVD wil jagers niet onnodig met een ingewikkelde administratie opzadelen.

Partij voor de Dieren
De partij van fractievoorzitster Marianne Thieme wil een algeheel verbod op het vrij bejagen van diersoorten.

Slagerij ter Weele
Michiel ter Weele van Slagerij ter Weele uit Oene vindt de nieuwe wet van Dijksma overbodig. Naast het vlees slachten zij ook zelf het wild wat er in hun slagerij wordt verkocht. ‘Volgens mij gaat het met de jacht op wild goed zoals het nu gaat. Bij grofwild wordt al jaren aangegeven hoeveel stuks er per jaar geschoten mogen worden per jachtveld. Wellicht dat ze daar met de jacht op kleiner wild ook naartoe willen. Maar jagers hebben die extra regelgeving niet nodig. Ikzelf schiet bij jachtcombinatie Oene en daar houden de jagers zelf al in de gaten dat ze bijvoorbeeld niet teveel hazen op één dag schieten’, vertelt ter Weele.

(NBPW) Nederlandse Bond van Poeliers en Wildhandelaren
Ook de NBPW is van mening dat er geen extra regelgeving omtrent de jacht nodig is. ‘De jager doet aan wildbeheer, hij oogst uit de natuur. Een jager zal nooit meer schieten dan verantwoord is, hij wil immers zelf ook de populatie in stand houden. De plannen van staatssecretaris Dijksma lijken mij dan ook overbodig’, vertelt algemeen secretaris Jan Willem de Jong van de NBPW.

Brief 200 koks
Zo’n 200 Nederlandse koks vragen in een brief aan de Tweede Kamer aandacht voor de ‘verregaande bureaucratisering’, die het wetsvoorstel met zich mee zou brengen. “We hanteren de code van eer. Dat betekent dat we duurzaam met lokale producten werken, juist wat nu de trend is. Dat wordt straks onmogelijk gemaakt”, zegt Joop Braakhekke.

Reageer op dit artikel