nieuws

Slagerij Swolfs aan kop om Spare Ribs Trophy 2015

Slagersnieuws

Slagerij Swolfs gaat na de eerste keuring aan kop in de strijd om de Spare Ribs Trophy 2015. Het bedrijf van Hein Swolfs in Goirle wordt gevolgd door achtereenvolgens Slagerij Buth van Krijn Buth in Ooltgensplaat en Slagerij P.J. van den Broek van Peter-Jan van den Broek in Den Haag. Daarnaast maken nog zeven slagers kans de vakwedstrijd te winnen.

Slagerij Swolfs aan kop om Spare Ribs Trophy 2015
De jury van de Spare Ribs Trophy 2015 bestaat uit culinair journalist Marcus Polman, winnaar van de Spare Ribs Trophy in 2014 William Hermanussen en SVO-docent Rinus de Rijder. Foto: KNS

Op donderdag 23 april had de eerste keuring van de Spare Ribs Trophy 2015 plaats. Met bijna tachtig inzendingen voor de jaarlijkse vakwedstrijd van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS) was het voor de jury zowel letterlijk als figuurlijk een grote kluif. De spareribs werden beoordeeld op verschillende onderdelen: aanzien (inwendig en uitwendig), kleur, ontdaan van vlies en uiteraard marinade, geur en smaak. Met deze keuring plaatsten tien finalisten zich voor de finalekeuring op 4 juni. De prijsuitreiking is op het KNS Inspiratiecongres op 22 juni in theater Orpheus in Apeldoorn.

Tien kandidaten

De top 3 wordt gevormd door Slagerij Swols, Slagerij Buth en Slagerij P.J. van den Broek. De overige zeven kandidaten zijn (in willekeurige volgorde):

  • Slagerij S. van Schaik, Simon van Schaik (Leiden)
  • Keurslagerij H. van der Burg, H. van der Burg (Geldermalsen)
  • Keurslager Horst, Marco Jurriëns (Epe)
  • Gildeslager De Rooij, Wim de Rooij (Berkel en Rodenrijs)
  • Scharrelslagerij ’t Oude Ambacht, John Warrington (Den Haag)
  • Partyservice en Slagerij Verkoeijen, John Verkoeijen (Leunen)
  • Keurslagerij S. van Baaren, S. van Baaren (Scherpenzeel)

Ervaring uit eerdere jaren leert dat er nog van alles kan gebeuren in de finalekeuring.

Jury

De jury bestaat uit culinair journalist Marcus Polman, winnaar van de Spare Ribs Trophy in 2014 William Hermanussen en SVO-docent Rinus de Rijder. Juryvoorzitter Marcus Polman schreef boeken als ‘De perfecte steak’ en ‘Het perfecte varken’ en is momenteel te zien in het programma Masterchef op SBS6. In dit programma gaan amateurkoks de strijd aan om de titel Masterchef Holland 2015 te bemachtigen. Marcus Polman vormt hier samen met Robert Kranenborg en Michiel van der Eerde de jury. De juryvoorzitter zei over de ingezonden spareribs: ‘Goede spareribs zijn een waar genot. Een lust voor het oog waar ik heel blij van word. Het niveau van de keuring was hoog maar uiteenlopend. Van zoete honingachtige marinades tot verse kruiden en echte grillsmaken. De tien finalisten vielen op door hun onderscheidende producten, sappige karakters en uitgebalanceerde smaken.’

 

Reageer op dit artikel