nieuws

Grote Grillworst Test kent spannende finalekeuring

Slagersnieuws

‘Een lekkere grillworst is perfect afgebakken, heeft een mooie vleessmaak, een eerlijke worststructuur, het kruidengebruik moet in balans zijn, kortom de lekkerste grillworst is een kunstwerk. We hebben gekeurd en daar is de winnaar uit naar voren gekomen.’ Dat stelt de jury van de Grote Grillworst Test na de spannende finalekeuring op donderdag 29 januari.

Grote Grillworst Test kent spannende finalekeuring
Afbeelding: Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie

De finalekeuring van de Grote Grillworst Test vond plaats bij de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS) in Rijswijk. Voor de laatste keer werden de producten van de tien finalisten gekeurd. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking op maandag 9 februari in de nieuwe SVO-locatie in Houten. ‘Bij de finalekeuring hebben we alle grillworsten extra kritisch bekeken, het ging om de kleinste details. Een grillworst is het visitekaartje van de slager’, zei wedstrijdleider Paul van Trigt tijdens de finalekeuring.

Alle aspecten

‘Tijdens de finalekeuring boog de jury zich over de inzendingen die zowel koud als warm werden gekeurd. De producten zijn gekeurd op alle aspecten die te maken hebben met ‘Uitwendig aanzien en uitwendige kleur’ ‘Aanzien snijvlak en inwendige kleur’, ‘Geur en smaak’ en ‘Samenstelling en consistentie’. Daarnaast moesten de finalisten een allergenendeclaratie van hun grillworst aanleveren’, aldus de organisatie. ‘Allergenendeclaratie is immers verplicht en veel consumenten stellen hier vragen over. Mysterieshopping was ook onderdeel van de finalekeuring, deze consumentenproducten werden vergeleken met de wedstrijdinzending.’

Finalisten

De finalisten van de Grote Grillworst Test zijn (in willekeurige volgorde):

  • Uw Ambachtelijke Slager Lieuwe Nicolai, Oosterwolde
  • Keurslagerij Wim Koelewijn, Huizen
  • Gildeslager Jacobs, Borne
  • Gildeslager Boersema, Grijpskerk
  • Slagerij Meijer, Lekkerkerk
  • Keurslagerij Simon Muilwijk, Ameide
  • Keurslagerij Van der Meer, Roelofarendsveen
  • Gildeslager D.A. Knobbout, Buren
  • Keurslager Liesveld, Groot Ammers
  • VOF S. van Schaik, Leiden

Jury

De jury van de Grote Grillworst Test bestaat uit Ron Kinkelaar (namens SVO), Jan Splinter (bestuurslid van de KNS en eigenaar van Waterlants’ Weelde) en Marloes van Hartskamp (eerste vrouwelijke Meester-worstmaker, werkzaam bij Slagerij Buurman in Twello). Paul van Trigt had de wedstrijdleiding over de Grote Grillworsttest.

Marcus Polman

De prijzen worden 9 februari uitgereikt door Marcus Polman, culinair schrijver en Masterchef-jurylid. ‘Polman heeft onder andere het ‘Handboek voor de perfecte steak’ en ‘Het perfecte varken’ geschreven’, licht de KNS toe. Voorafgaand aan de prijsuitreiking geeft Jord Althuizen zijn RAW-presentatie, waarin hij zijn ervaringen deelt over zijn vlees- en horecaconcepten Smokey Goodness en The Rough Kitchen.

Reageer op dit artikel