nieuws

CDA: vleesetiket op levensmiddelen is onzinnig

Slagersnieuws

Annie Schreijer-Pierik (CDA) vindt het bijzonder kwalijk dat een meerderheid van het Europees Parlement woensdag 11 februari heeft aangedrongen op verplichte etiketten met het herkomstland van vlees in levensmiddelen. ‘Onzinnig, ondoenlijk en onnodig’, zegt het Europarlementslid over het plan.

CDA: vleesetiket op levensmiddelen is onzinnig
Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik. Foto: Peter Roek

Schreijer-Pierik: ‘Deze plicht jaagt consumenten en ondernemers op kosten in deze toch al zware economische tijd. Erwtensoep, pizza’s en andere producten kunnen gemiddeld 9 procent duurder worden door de administratieve lasten, volgens een onderzoek van de Europese Commissie zelf.’ Driekwart van de consumenten blijkt tegen de etiketteringsplicht voor verwerkt vlees, wanneer de plicht een prijsverhoging van producten met zich meebrengt. Zowel voor grote bedrijven als de slager om de hoek is het vaak ondoenlijk steeds alle herkomstlanden op te sporen. Met de etiketteringsplicht neemt de Europese bureaucratie verder toe.

Voedselfraude

Het Europarlementslid maakt gehakt van de misvatting dat dit etiket helpt tegen voedselfraude. ‘Een etiket helpt niet tegen handelaren die sjoemelen met bijvoorbeeld paardenvlees. Die moeten op andere manier aangepakt worden’, vindt Schreijer-Pierik. ‘Dit herkomstetiket is slechts een marketinginstrument van bepaalde regio’s in de EU, het is aanvullende informatie op een etiket dat toch al overvol is.’

Vers vlees

Vrijwillige vermelding is voor het CDA geen bezwaar, maar de partij verzet zich ook bij komende stemmingen tegen de geplande nieuwe plicht. Het plan staat overigens los van de regels voor vers vlees, waarvoor wel een traceerbaarheidsplicht en een etiketteringsplicht bestaat.

Reageer op dit artikel