nieuws

VVD boos over uitlatingen Dijksma over kiloknallers

Slagersnieuws

VVD-Kamerleden Bart de Liefde en Helma Lodders zijn boos over de uitlatingen van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken over kiloknallers.

VVD boos over uitlatingen Dijksma over kiloknallers
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. Foto: ANP

‘De staatssecretaris maakt de hele vleessector zwart door te reageren op de cijfers van Wakker Dier over kiloknallers, terwijl ze deze cijfers niet kan verifiëren. Daarmee brengt ze het beeld naar buiten dat het heel slecht gaat in de totale vleessector, terwijl uit cijfers van het GfK blijkt dat slechts 0,8 procent van het vlees is verkocht onder de prijs van €4,12 per kilo’, zegt De Liefde.

Over één kam

In Kamervragen vragen de VVD’ers waarom Dijksma deze uitingen heeft gedaan op basis van cijfers die niet te controleren waren. Ook wil de partij weten wat ze ervan vindt dat Wakker Dier alle vlees- en pluimveesectoren over één kam scheert. De Liefde en Lodders vinden dat Dijksma de sector geen dienst bewijst met haar uitlatingen.

Staatssecretaris Dijksma zei vorige week dat het stunten met vlees moet worden uitgebannen. Ze deed dit in reactie op cijfers van Wakker Dier, die constateert dat het stunten met vlees weer is toegenomen.

Stoppen met stunten

De Tweede Kamer wil dat de regering in overleg met de retailsector het stunten met goedkoop vlees gaat stoppen. Een Kamermeerderheid van PvdA, SP, Christenunie, SGP, D66, PvdD, 50Plus, Klein en Groep Kuzu/Öztürk (GrKÖ) steunde dinsdagmiddag de motie van PvdA-Kamerleden Sjoera Dikkers en Tjeerd van Dekken.

Vreduurzaming

Staatssecretaris Dijksma zei tijdens het debat over de intensieve veehouderij vorige week al dat ze in gesprek gaat met supermarkten om te spreken over het stoppen met stunten met goedkoop vlees, omdat dit de verduurzaming van de sector niet ten goede komt. Dijksma benadrukte tijdens het debat dat ze op dit moment geen andere instrumenten heeft om het stunten met vlees tegen te gaan, dan het gesprek aan gaan.

Reageer op dit artikel