nieuws

Foodwatch eist grotere letters op etiket

Slagersnieuws

Actiegroep Foodwatch heeft een plan met vijftien punten opgesteld rond etiketten. Letters moeten minstens even groot zijn als in boeken en kranten en de inhoud moet ‘eerlijker’.

Foodwatch eist grotere letters op etiket
Foto: Jan Willem Schouten

Het plan is bestemd voor minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Het actieplan komt enkele weken nadat nieuwe regels rond etikettering vanuit de EU actief zijn geworden. Foodwatch wil echter nog een stuk verder gaan. Zo wil de groep een verbod op afbeeldingen die het product mooier of beter voorstellen dan het is. Ook wil de organisatie dat op een etiket duidelijk staat hoeveel van een aangeprezen ingrediënt in het product zit. Nu kan het voorkomen dat een product dat ‘bospaddenstoelensoep met cantharellen’ heet, bij nadere inspectie slechts 0,1 procent cantharellen bevat.

Belofte minister

Foodwatch verwijst naar een belofte van minister Schippers in 2013 om een actieplan tegen misleidende marketing te maken. ‘We hebben nog geen plan gezien’, aldus een woordvoerster. De organisatie vindt het tijd dat de belofte wordt waargemaakt. De voedselorganisatie wil dat de minister strengere wettelijke eisen invoert, maar ook dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) harder ingrijpt. Om de actie kracht bij te zetten heeft Foodwatch een petitie opgesteld. Mensen kunnen deze petitie op de website van de organisatie tekenen.

Reageer op dit artikel