nieuws

Dijksma: ‘Kiloknallers moeten worden uitgebannen

Slagersnieuws

Het stunten met vlees moet worden uitgebannen. Het is een zorgelijke zaak dat het aantal kiloknallers in de supermarkten stijgt. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken woensdag in een reactie op een onderzoek van de stichting Wakker Dier. Die organisatie stelt dat het aantal stunts met goedkoop vlees weer stijgt.

Dijksma: ‘Kiloknallers moeten worden uitgebannen

Dijksma vindt dat het gestunt met vleesprijzen geen recht doet aan de boer, die een eerlijke prijs verdient. ‘Bovendien remt het ons in de activiteiten die we op het gebied van dierenwelzijn ontwikkelen en waarmee Nederland zich als land kan onderscheiden. Dat is zonde’, stelt Dijksma. ‘Ik zal blijven hameren op het verduurzamen van de vleesproductie in overleg met de supermarkten. De consument geeft wel de doorslag: als zij geen kiloknallers meer kopen en bereid zijn wat meer te betalen voor een stukje vlees, zal het voor supermarkten sneller minder interessant zijn.’

19 procent gestegen

Volgens Wakker Dier stunten de supermarkten weer vaker met goedkope vleesaanbiedingen en is het aantal kiloknallers vorig jaar met 19 procent gestegen. Dat is volgens de stichting niet in overeenstemming met afspraken die met het kabinet zijn gemaakt over het stimuleren van diervriendelijk vlees. Een kiloknaller is industrievlees met een kiloprijs van minder dan €4,12. Dat is de gemiddelde prijs van kattenvoer.

Acht grootste supermarkten

Wakker Dier onderzoekt sinds 2011 de aanbiedingen van de acht grootste supermarkten. De eerste jaren daalde het aantal kiloknallers licht tot 266 in 2013. Maar in 2014 steeg het aantal weer tot 316, een stijging van 19 procent, aldus Wakker Dier.

Zonder welzijnskeurmerk

Volgens de dierenorganisatie stunten de supermarkten C1000 en Emté het meest met vleesaanbiedingen. Albert Heijn en C1000 stunten het vaakst met plofkip. Wakker Dier constateert ook dat er vorig jaar meer aanbiedingen waren van industrievlees zonder welzijnskeurmerk. Het aantal aanbiedingen van biologisch vlees en ander vlees met een keurmerk daalde juist.

Reageer op dit artikel